Мощен въздушен обстрел по столицата на Ислямска държава в Сирия

16
Добави коментар
check
check

Мощен въздушен обстрел по столицата на Ислямска държава в Сирия

302

02.01.2015

Военни самолети на коалицията срещу Ислямска държава, начело със Съединените щати нанесе поредица от въздушни удари по столицата на терористичната организация в Сирия.

През цялата нощ на 1 срещу 2 януари са били обстрелвани бази в град Ракка – фактическият основен град на екстремистите в Североизточна Сирия. Информацията е на местни правозащитни организации, цитирани от АП.

Снощните бомбардировки над крайните райони на Ракка се считат за едни от най-тежките удари на коалицията по намиращия се до река Ефрат град. Обстрелът идва, след като бойци на Ислямска държава плениха пилот от Йордания, чиято бойна машина Ф-16 беше свалена на Бъдни вечер край града.

Поне 13 са били въздушните атаки над Ракка, твърдят от организацията „Ракка е подложена на тихо заколение“. Съмишлениците й твърдят, че е обстрелвана и местната военна база „Дивизия 17“. На този етап няма данни за жертви и пострадали.

Седмица след 24 декември „Ислямска държава“ пусна интервю в интернет с пленения йордански пилот, чийто изтребител се разби в северната част на Сирия.

Ст. лейт. Муас ал Касасбех стана първият чужд военен пилот, пленен от организацията, след като през септември беше дадено начало на въздушните нападения срещу екстремистите.

В публикуваното в англоезичния интернет портал на Ислямска държава интервю 26-годишният Муас ал Касасбех твърди, че самолетът му е бил свален от ракета с топлинно насочване до град Ракка.

Военният летец потвърди, че е катапултирал от бойния Ф-16 и че се е приземил в река Ефрат. Именно там е бил пленен от представители на „Ислямска държава“.

От своя страна Мохамад ал Момани, който е говорител на йорданския кабинет каза, че е гледал интервюто на пилота, но не пожела да го коментира.

Вашингтон отрича „Ислямска държава“ да е причинила свалянето на йорданския боен самолет.