Сьомга с ориз в тесто

18
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Сьомгата не е чак толкова скъпа като (да кажем) трюфелите, но определено попада в категорията „деликатес“. Всеки може да си я позволи, но за същата сума може да купи няколко, не толкова скъпи риби. Но ако категорично и на всяка цена държите да се храните здравословно, „инвестирайте“ в сьомгата поне 2 пъти седмично (по 100 г за член от семейството). Сьомгата е най-диетичната риба – нискокалорична и лесносмилаема. Изключително богата е на незаменими полиненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), белтъчини (пълноценни и лесноусвоими), минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, цинк) и витамини (от групата В, карнитин, холин). Понижава „лошия“ и повишава „добрия“ холестерол в кръвта.

Необходими продукти:
300 г сьомга
250 г сварен ориз
3 яйца
1 гл. лук
магданоз или копър
сол
черен пипер
За тестото :
200 г масло
200 г брашно
2 жълтъка
35 мл вода
сол
1 яйце за намазване
50 г масло
магданоз или копър

Начин на приготвяне:
За тесто: Сипваме брашното в купа и добавяме маслото. Прибавяме жълтъци и сол. Размесваме всичко да се получи тесто. Поръсваме с брашно и го разточваме.
Сваряваме ориза и яйцата. Нарязваме лук на ситно и го запържваме в зехтин. Нарязваме сьомгата и сварените яйца на две. Слагаме тестото в тавичка, върху хартия за печене, и в средата сипваме ориза, отгоре нареждаме парченца сьомга. След това допълваме с лук, ориз, сьомга и накрая сварените яйца. Счупваме едно яйце и намазваме краищата на тестото. Завиваме на руло, дупчим на места с вилица и печем във фурната. Нарязваме готовото руло на парчета, сервираме и заливаме с разтопено масло и копър.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It