Мутирал грипен вирус ни напада до дни

1
Добави коментар
starazagora
starazagora

Новини от страната: Болните от грип и други вирусни дихателни инфекции се увеличават. Грипната епидемия се очаква към края на януари, каза държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев вчера. Очаква се водещият грипен вирус да е мутиралият “Тексас”, който причинява над 80% от случаите на грип в САЩ. Американският център за контрол на заразните болести обяви през декември, че щамът на “Тексас”, заложен в противогрипните ваксини, е доста по-различен от засечения у болни.

Това означава, че ваксината няма да е ефективна срещу този вирус, а преболедувалите миналата зима пак може да се заразят.

За разлика от миналата година, когато водещият грипен вирус при епидемията у нас и в Европа бе “Калифорния”, сега се очаква мутиралият вирус “Тексас”, предупредиха лекари, цитирани от „24 часа“.

Междувременно няколко вируса причиняват дихателни инфекции, подобни на грип. Сред тях са парагрипни и аденовируси, респираторно-синцитиален вирус, риновируси. Те са рискови за децата в ранна възраст, тъй като причиняват усложнения. Заболеваемостта е най-висока в групата до 4-годишна възраст – над 503 на 10 000 болни при средно за страната 106 на 10 000.

Детските отделения на държавните болници в София са пълни отпреди Коледа. Има много деца с пневмония като усложнение след вирусна инфекция. При най-малките и децата с хронични заболявания или увреждания може да се стигне до дихателна недостатъчност.