Челници Petzl – четири серии и предназначението им

14
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Petzl е френска компания, която е специализирана в производството на екипировка за алпинизъм, пещери и като цяло хобита и спорт на открито. Тъй като ми предстои покупка на челник за бягане в зимния сезон след работа, както и за Витоша 100 през лятото, реших да проуча пазара на челници. Двете основни марки, които се предлагат в България, са Petzl и Silva като в тази публикация набързо ще ви запозная с основните разлики между различните модели на Petzl.

Челниците на Petzl се делят в четири основни категории: Classic, Active, Performance и Specialized.

Classic

Classic са най-евтините модели и използват стандартна технология за светлина, при която колкото по-малко заряд има останал в батериите, толкова повече намалява светлината. Моделите от тази серия са TIKKINA (60 лумена максимум) 33 лева, TIKKA (80 лумена максимум) 53 лева, ZIPKA (80 лумена) и компактния E+LITE (45 лева) с максимум 26 лумена.

Active

Active серията е от по-висок клас и предлага постоянно ниво на светлината независимо колко заряд е останал в батериите. Серията се състои от два модела, TIKKA+ (74 лева) и TIKKA XP, които освен по-силна светлина (140 и 160 лумена съответно) разполагат с две или три лампи, които могат да осигурят светлина в различни райони.

Performance

Performance серията е още едно стъпало нагоре и се отличава с възможността челника автоматично да намалява или увеличава потока от светлина като по този начин ръцете остават свободни (няма нужда от физическо превключване). Батериите са литиево йонни и се зареждат чрез USB кабел като е налично и софтуерно приложение за повече настройки. Моделите от тази серия са TIKKA R+ (170 лумена) 127 лева, TIKKA RXP (215 лумена) 156 лева и NAO, който е най-подходящ за бягане в планината със своите 575 лумена.

Specialized

Specialized е последната серия на френската компания Petzl като продуктите от нея са предназначени за конкретни ситуации, които изискват специфично осветление. TACTIKKA+ (75 лева) и TACTIKKA+RGB (140 лумена) са предназначени за лов и риболов, ULTRA RUSH (760 лумена) за колоездене и състезания по ориентиране, налични са и няколко модела за пещери.