При Яна: Чийзкейк без печене

13
Добави коментар

Непокътната версия на студен чийзкейк с домашно сладко от вишнап
Ето една лесна рецепта за лек десерт в жегите, който не изисква „печене“ на нито една дама до фурната. За целта са ни нужни следните продукти:

 2 пакетчета бисквити „Роден край“ (предпочитам тези с млякото)
125 г масло
1 голяма заквасена сметана
200 – 250 г извара или 2 пак. крема сирене (по възможност безсолно), а също така може да се използва и сирене Филаделфия
2 с. л. захар
домашно сладко

Лятната силно изстудена версия на сладкиша със сладко от вишнап
 гореописаните продукти могат да бъдат успешно заменени и напаснати към
наличностите в хладилника, към вкусовете и предпочитанията на домашните любимци.
Моите наличности показаха – 2 пакета бисквити, които безмилостно пуснах в робота, за да станат на прах. Смесих бисквитите с разтопеното краве масло и притиснах сместа плътно към дъното на формата за торта. В нашето семейство се харесва подложка от бисквитена смес с дебелина около 1-1.5 см. Оставих в хладилника и продължих към следващата стъпка. 
В купа смесих 1 кофичка голяма заквасена сметана с извара и 2 с. л. захар. Обикновено използвам сметаната на Данон, но този път пробвах с тази на Бор Чвор, която също се оказа много добра. Имах домашно приготвена извара, която приготвих благодарение на бялата течност, която приятелите от Натурално-Прясно-мляко Доставено-до-дома ми доставят ежеседмично. Изварата, която използвах беше приготвена от 2 литра прясно мляко, ако решите да си я приготвяте сами. А ако я купувате достатъчно е половин пакетче, аз лично харесвам тази на Пършевица от 500 г. 
Разбърквам продуктите с ръка, докато се разбият всички бучки. Преди време бях решила, че това упражнение мога да си го спестя, като разбия с пасатор, но се оказа голяма грешка, която не ви препоръчвам да повтаряте, защото сместа се втечнява и ще получите един разливащ се сладкиш.

След като получите хомогенна смес, разстилате я равномерно върху бисквитения блат и отново връщате в хладилника да се постегне. През това време имате възможност да проверите какво сладко ви се намира в мазето, ако Господ ви е дарил с пълно мазе, като моето. Най-прекрасна комбинация, като че ли се получава от сладката, които имат леко кисел вкус като например сладката от вишнап, сини сливи, боровинки, къпини.
Любимото вкъщи е това от вишнап. Ако го приготвите вечерта преди лягане, вероятността да остане непокътнат до сутринта може би е най-голяма, освен ако нямате гладни сомнамбули у дома. Сладкишът се приготвя за не повече от 30 минути, а се изяжда почти за същото време, зависи колко гости сте поканили :). Най-добре е поне първият път да си го изядете сами, под претекст, че може и да не стане сполучлив 🙂

Чийзкейк с домашно сладко от сини сливи
А някои парчета не успяват дори да излязат от тавата