Огромна коронарна дупка зейна на Слънцето

10
Добави коментар
Fenris
Fenris

Новата 2015 г. започна с уникално явление – огромна коронарна дупка се оформи на южния полюс на Слънцето, съобщава американската космическа агенция НАСА. Обсерваторията по слънчевата динамика откри на 1 януари на повърхността на звездата ни тъмен участък с огромни размери, който не се свива и до ден днешен.

Коронарните дупки на Слънцето представляват области, където се отварят линиите на магнитното поле на звездата. Плазмата престава да се задържа в околослънчевото пространство и се устремява в Космоса. Съответно на тези места на повърхността на Слънцето се понижава плътността и температурата. Така възниква област, видима в рентгеновия диапазон, като тъмно петно – коронарна дупка.

За първи път снимки на това явление НАСА получи през 1973 и 1974 г. Формата на коронарните дупки непрестанно се променя. Тяхното съществуване може да продължи доста дълго – в продължение на пет години.

Коронарните дупки влияят на космическото време. Излитащата от тях плазма е елемент от слънчевия вятър. Потокът частици се ускорява в радиационните пояси на Земята и попада в нейната магнитосфера. Поведението му се изучава от два спътника на НАСА, участващи в мисията Van Allen Probes.

(Visited 19 times, 1 visits today)