Папа Франциск избра 20 нови кардинали

11
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Папа Франциск назначи 20 нови кардинали от 18 страни, предадоха световните агенции. 15 от тях са под 80-годишна възраст, което им позволява да участват в конклава за избори на нов водач на Римокатолическата църква.

Новите кардинали са от Франция, Португалия, Етиопия, Нова Зеландия, Виетнам, Мексико, Мианмар, Тайланд, Уругвай, Испания, Панама, Капо Верде, Тонга, Колумбия, Германия, Аржентина, Мозамбик и трима от Италия.

Назначаването на кардинали от различни страни и от всеки континент е знак, че Ватикана има „неделима връзка“ с Римокатолическата църква по света, заяви Франциск I.

Те ще заемат новите си длъжности от 14 февруари.

Сред новоназначените духовници има петима пенсионирани епископи, които ще се присъединят към Колегията на кардиналите. Те обаче са над 80-годишна възраст, което означава, че нямат право да участват при избор на нов папа.

За втори път пореден път в началото на годината папата назначава нови кардинали от различни страни. Миналият януари той избра 19 нови кардинали, включително духовни лица от Хаити и Буркина Фасо, което тогава бе изтълкувано като морален ангажимент към бедните.

Главата на Римокатолическата църква обяви още, че ще ръководи среща на всички кардинали за обсъждане на реформа в Римската курия на 12-13 февруари.

В обръщението си преди Коледа папа Франциск остро критикува бюрокрацията във Ватикана и отдалечаването на висшето духовенство от проблемите и страданията на обикновените хора.