Как да премахнем мухъла у дома?

2
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Как да премахнем мухъла у дома?

1 vote, 5.00 avg. rating (100% score)

Мухълът е сред най-досадните неканени гости в един дом. Почистването на мухъл е задача, която не се налага просто от естетични чувства, а от чисто прагматични такива, имащи за цел да гарантират здравето на обитателите. Мухълът може да бъде сериозен проблем, особено, когато говорим за спорите на плесента, която не рядко провокира влошаване на здравето и по-конкретно развитието на респираторни заболявания.

Мухъл може да открием на практика навсякъде в нашия дом. Най-често все пак този замърсител на домашните пространства се укрива в по-влажните точки на жилището като банята и мокрите помещения. В случай обаче, че останалите помещения са по-влажни от обикновеното, то той „разцъфва“ и там. Лошата хидроизолация на стените и покрива също може да се окаже сериозна предпоставка, която да провокира нуждата от почистване на мухъл у дома.

Нашите топ 7 съвета за премахване на мухъл

Ето няколко важни препоръки, които да ви помогнат да преодолеете проблемите с мухъла у дома:

Осигурете изолация на почистваното помещение от останалата част на вашия дом. Така ще предотвратите лесното разпространение на спорите в другите стаи. Добра идея е да почиствате на отворени прозорци, когато това е възможно, а в противен случай буквално да запечатате почистваното помещение.Високия клас климатици и машините за контрол на въздуха като цяло могат да са полезен съюзник, тъй като филтрират въздушните маси и ограничават разпространението на мухъл в помещенията.При почистване на плесен е добре да използвате и съответните предпазни средства, включително ръкавици, маска за устата, очила и т.н. Това е изключително наложително, ако самите вие имате респираторни проблеми като астма и други.Порестите материали, които са част от обзавеждането на стая, в която се е разпрострял мухълът е наложително да бъдат изхвърлени. Спорите често се укриват в тях и без тяхното отстраняване съвсем скоро отново ще се сблъскате с предизвикателството на домашния мухъл. Този тип обзавеждане най-често включва пердета, килими, дървени орнаменти и т.н.Помещението, което почиствате от мухъл трябва да бъде напълно и идеално почистено. Дори най-малките пропуски могат да ви върнат там, от където сте започнали в изключително кратки срокове. Добре е да използвате препарати, които са активни срещу мухъл, за да се справите окончателно с него.Отстранете или изолирайте адекватно източниците на влага. Както споменахме в началото именно те са причината за развитието на мухъл в едно помещение. Ако става дума за баня, то помислете как можете да я сушите в максимално кратки срокове и да не дадете шанс за развитие на спорите на мухъла.Преди да започнете да обзавеждате наново, то абсолютно задължително е помещението да е идеално сухо. Ако избързате, то вероятността да имате отново проблем се увеличава в геометрична прогресия.

Бонус съвет: Един от вариантите да се справите ефективно с плесента и мухъла във вашия дом е да сложите бял оцет в шише с пулверизатор и да напръскате проблемните зони. Оставете го да подейства за 1-2 часа, за да сте сигурни, че е свършил нужната работа. След това с помощта на вода и удобни пособия почистете напръсканите зони – ароматът на оцет ще изчезне след няколко часа, а при добра поддръжка мухълът – завинаги.

5 статии за премахване на различни петна

През изминалата 2014 година, която беше изключително успешна за нас, ние ви споделихме няколко интересни и полезни статии за почистването на различни видове петна във вашия дом. Тук можете да прочетете повече, ако не сте имали тази възможност:

Как да почистите петна от ръждаПремахване и почистване на петно от мазнинаПочистване на петно от мастилоПремахване на петно от кръвКак да изчистим петно от червено вино

За автора: Искам да ви поздравя за новата 2015 година и да ви пожелая много здрави и успехи! Надявам се новата година да е по-ползотворна и успешна от предишната. Лека и усмихната седмица от мен, Цветелина Богданова и експертите в професионалното почистване от „Мистър Клийн“.