Трафикът в централен Лондон се движи със скоростта на конска каруца

8
Добави коментар
tedy79
tedy79

от GreenTech.bg на 06/01/2015

Максималната теоретична скорост на всякакви всички превозни средства постоянно се покачва – автомобили, влакове, самолети, лодки … Но на практика в много ситуации изобщо не можем да се възползваме от тези потенциални скорости. Един пример за това, въпреки технологичния напредък, е движението на превозните средства в центъра на Лондон, които се придвижват със средни скорости, сравними с тези на конските каруци от миналото. За тях някои граждани се шегуват, че това е скоростта на бягащо пиле.

Проблемът, разбира се, се наблюдава не само в Лондон, но и Москва и много други големи градове по света.

В някои от тези градове властите вече въвеждат различни видове такси с цел намаляване на трафика и съответно на задръстванията. Това не е лоша стъпка, но еколозите припомнят, че подобни мерки не са панацея и че градовете навсякъде по света трябва да предприемат и други мерки, така че да направят градските центрове по-подходящи за живеене и движение. Как? Ето няколко примера:

насърчителни мерки за не-внасянето в централните части на превозни средства, които не би трябвало да са там;
добро градско планиране;
 бързи и удобни опции за транзитно придвижване;
безопасна и достъпна вело-инфраструктура;
много пешеходно пространство.

Това е основните неща, за които не веднъж сме писали, но като че ли развитието им се слува не толкова бързо, колкото ни се иска.

Публикувано в Коли | Тагове вело-алеи, вело-инфраструктура, пешеходна инфраструктура