Ayam Cemani – черната перла сред домашните птици

8
Добави коментар
petia_ivanova
petia_ivanova

  Черното не е необичаен цвят в животинският свят; има черни мечки, черни горили, има породи кучета и котки, които са черни.  Но тази индонезийска кокоша порода, позната като Ayam Cemani  превръща черното в една напълна различна реалност.  Черният цвят на тези домашни птици не е ограничен само до перата – цветът е навсякъде, дори отвътре. Всичко в тази порода е черно – кожата, клюнът, качулката, езикът, краката, ноктите,  месото, костите и органите. Дори костният мозък е черен. Кръвта им, въпреки че не е черна, е много тъмно оцветена. Породата е толкова ефектна и екзотична, че е наречена „ Ламборджини-то сред домашните птици“.

Думата “ayam” означава „пиле“ в Индонезия, а „cemani” се превежда като „напълно черен“ от явански език.  Екзотичната порода произхожда от Ява/Индонезия. Те били представени в Европа през 1998г. от холандски развъдчик. Веднага грабнали интереса  на ентусиастите по домашните птици поради техният външен вид и генетичен състав. Ayam Cemani е една от най-скъпите домашни птици в света с цена от 2500 долара за една.

Ayam Cemani са получили черното си оцветяване от генетичен елемент наречен фибромеланоза, който спомага за разпространението на черните пигментни клетки. Генът е мутация появила се в Азия преди повече от 800 години. Тя е намерила своят път и към други видове кокошки като Шведският черен петел, познат също като Svart Hona, който има същият характерен елемент, а именно фибромеланоза и следователно е черен също както и индонезийската порода.

В Азия, Ayam Cemani са високо ценени. Вярва се, че имат магична сила. Смята се, че тяхното месо е по-богато на желязо и следователно е по-полезно за жени в детеродна възраст. Птиците понякога са принасяни в жертва по време на раждане вярвайки, че късмета ще дойде при раждащата майка. Принасяни са в жертва и при други специални случай с надеждата да донесат късмет. Някои азиатци вярват, че яденето на това месо ще им успокои съвестта и че тяхното кукуригане донася благоденствие.

Кокошката снася кремави на цвят яица–единствената част на Ayam Cemani която не е черна. Но те не са добри в люпенето и затова единственият начин да се създадат пиленца е в инкубатор.