ГЕРБ върви към избори 2 в 1 есента плюс референдум за изборната система?

15
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

07
Януари
2015 10:09

Ръководството на ГЕРБ сериозно клони към варианта местният вот през есента да се съчетае с референдум за изборните правила. Ето защо юристите на управляващата партия засега няма да пишат промени в кодекса на Мая Манолова, казват пред „24 часа“ от централата на Бойко Борисов.

Референдумът, за който след призива на президента Росен Плевнелиев бе събрана подписка по времето на кабинета „Орешарски“, е едно от предизборните обещания на ГЕРБ. След като консултират с останалите парламентарни партии идеята за вот 2 в 1 наесен, ще се сформира екип, който да направи само козметични промени в кодекса „Манолова“, касаещи общинските избори.

Единствената съществена сред тях ще е корекция на прага за избор на съветници, твърдят източниците ни. В ГЕРБ са категорични, че сегашният от 7 процента не е подходящ за този тип избори, тъй като ще доведе до масово пренареждане на листи. „С тази малка база избиратели на места то ще е възможно с едва 100-200 гласа“, аргументира се началник в ГЕРБ. За да се предотвратят волни размествания по листите, които ще активизират кандидатите в „братоубийствени борби“ и лични кампании, управляващите ще повишат прага. С колко точно обаче предстои да се изчислява.

Ако идеята за референдум срещне одобрение, което се разглежда като по-вероятния вариант, правилата за различните видове вот ще се променят догодина съобразно нагласите на мнозинството българи. При всички случаи това ще се направи достатъчно рано – месеци преди президентските избори, за да няма упреци за прекрояване в 12 без 5.

Ясни са и трите въпроса за националното допитване – дали гласуването да е задължително, дали да има и ако да, какъв да е мажоритарният елемент, и зачитането на електронно заявената воля на избирателя. Дори отговорът на първия въпрос да е отрицателен, последното право ще повиши неимоверно активността в чужбина. Управляващите обаче са почти сигурни, че болшинството участници в референдума ще подкрепи задължителния вот. 

За неговото реализиране пък в ГЕРБ са готови с два варианта – бонус от 20 лв. за всеки, упражнил правото си на глас, или санкция. Такава щяло да е общественото порицание посредством публикуване на имената на недобросъвестните. Нехайните избиратели можело да изтичат в сайта на районната комисия или на видно място в сградата, като по-вероятно било позорният списък да се публикува в Интернет.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов заяви тези дни в аванс принципна подкрепа за задължителното гласуване, стига да бъде достатъчно добре обмислено и съгласувано с опозицията. 

Автор: Хаштаг-BG