Разнообразните методи за приготвяне на кафе в ресторантите на Варна

30
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

Разнообразните методи за приготвяне на кафе в ресторантите на Варна

Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ отбелязва, че всеки ден по света се консумират 1.16 милиарда чаши кафе.  Независимо дали предпочитате еспресо или джезве, не забравяйте, че всеки метод за приготвяне на кафе има своите особености и традиции, които са не по-малко впечатляващи от вкуса и аромата на напитката. Научете повече за особеностите на различните видове кафе.

Еспресото – най-популярният вид кафе в ресторантите на Варна

Еспресото е най-страндартният начин за приготвяне на кафе и съответно най-разпространеният в ресторантите във Варна и по света. Напитката се приготвя, като вода под високо налягане преминава през смлените зърна кафе. Екипът на „Ресторанти Варна“ отбелязва, че ако машината създава достатъчно добро налягане, то може да се използва още за добавяне на млечна пяна към кафето (капучино). Най-качествените еспресо машини следва да създават налягане 8-10 бара и температура на водата 90-96 градуса. Ако се върнем малко назад във времето, ще видим, че първата еспресо машина е създадена от Angelo Moriondo в Торино, Италия през 1884 година. Нищо чудно, че Италия и до днес е „меката“ на еспресото!

Технологията за направа на мока кафе

Моката се приготвя в кафеварка на котлон, като по този начин се създава налягане, но далеч по-ниско от това при еспресо машините. Първата мока кафеварка е произведена през 1933 година от все още популярната фирма Bialetti. Екипът на онлайн справочник „Ресторанти Варна“ споделя, че в обичайната си форма, кафеварката се състои от контейнер за вода на дъното, перфорирана „кошница“ за кафе по средата и празно пространство, където се озовава заврялата вода под налягане, след като вече е преминала през смлените зърна кафе. За любителите на еспресото в  ресторантите на Варна, които не разполагат с еспресо машина у дома, моката е много близка алтернатива.

Турско кафе – най-старият начин за приготвяне на кафе в ресторантите на Варна

Турското кафе, наричано у нас още „джезве“, е най-старият и все още много популярен начин за приготвяне на кафе в Турция и на Балканите. Историческите източници твърдят, че за първи път турско кафе е приготвено през 1554 година, когато двама предприемачи от Дамаск пристигат в Истанбул, за да продават кафе. Особеност при приготвянето на джезве в ресторантите на Варна е, че вместо да се разделят водата и кафето, те завират заедно, което позволява разтварянето на смлените зърна. Турското кафе е изключително силно (180 мг кофеин се съдържат в една малка чашка!), поради което се пие в малки дози и е особено подходящо за скоростно сутрешно събуждане.

Кафе, приготвено с френска преса

Този метод за приготвяне на ободряващата напитка е много близък до джезвето, но при него малките твърди частици остават извън чашата Ви. Екипът на спрвочник „Ресторанти Варна“ споделя, че първата френска преса е произведение на Attilio Calimani през 1929 година. Технологията включва метален филтър на буталото, което едновременно предпазва от попадането на неразтворени частици в напитката и добавя допълнително налягане. Приготвеното по този начин кафе е силно, тъй като смлените зърна престояват заедно с водата на дъното. Тъй като повечето френски преси в ресторантите на Варна са стъклени, напитката се изстудява бързо и се смята, че следва да се консумира в рамките на около двадесет минути.

Независимо дали предпочитате мултисензорното приготвяне на кафе у дома или професионалната му направа в ресторантите на Варна, постарайте се да откраднете няколко минутки от деня за себе си и горещата напитка!