12 души са убити и 10 ранени при стрелба в Париж

11
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

12 души, сред които двама полицаи, са били убити при нападение срещу редакцията на френското сатирично списание “Шарли ебдо” в Париж, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Сред загиналите са и четирима водещи карикатуристи на изданието.

 Това са Шарб, Кабю, Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял. Според очевидец, който наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на Париж, в редакцията на “Шарли ебдо” нахлули въоръжени нападатели. “Преди няколко часа двама мъже с черни качулки влязоха в сградата с (автомати) Калашников. Няколко минути по-късно чухме много изстрели”, разказа той, като добави, че нападателите са избягали.

”Отмъстихме за пророка (Мохамед)”, крещели мъжете, открили стрелба в редакцията на “Шарли ебдо”, разказаха очевидци, цитирани от Франс прес.”Аллах Акбар”, крещели още нападателите. Това става ясно от видео, заснето от журналисти, успели да се скрият на покрива на сградата. Напускайки местопрестъплението, нападателите ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.

Редакцията на “Шарли ебдо” бе атакувана със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд отиде на мястото на атаката. Той определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство. Няколко терористични атаки са били предотвратени във Франция през последните седмици, разкри Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.