Предимствата да се храним с риба

7
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Рибата е богата на белтъчини, съдържа ниско количество мазнини и осигурява редица ползи за здравето

Рибата е източник на протеини и омега-3 мастни киселини, т.нар. „добри“ мазнини. Тъй като човешкото тяло не може да произведе значителни количества от тези основни хранителни вещества, консумирането на риба е важно за набавянето им.

Омега-3 мастните киселини поддържат здравето на мозъка, зрението и сърдечносъдовата система, като играят важна роля в регулирането на кръвоносните съдове.

Те са важни и за неврологичното развитие; намаляват тъканното възпаление; облекчават симптомите на ревматоидния артрит; играят полезна роля при сърдечната аритмия (неравномерен пулс); премахват депресията.

Виж още: Над 100 рецепти с риба в Kulinaria.bg

Учените са доказали и други предимства от редовната консумация на риба като предпазна мярка против:

Астма – ако сервирате по-често риба на децата, е по-малко вероятно те да развият астма.

Рак – омега 3 мастните киселини в рибата могат да намалят с между 30 и 50% риска от много видове рак, по-специално на устната кухина, хранопровода, дебелото черво, млечната жлеза, яйчниците и простатата.

Сърдечно-съдови заболявания – при хора, които консумират риба всяка седмица, се отчита по-малък риск от сърдечни заболявания и инсулт, защото намалява образуването на кръвни съсиреци и възпаления, подобрява се еластичността на кръвоносните съдове, понижава се кръвното налягане, повишава се „добрият“ холестерол.

Деменция – при възрастните хора, които слагат на трапезата си риба или морски дарове най-малко веднъж седмично, се забелязва по-нисък риск от развитие на деменция, вкл. и болестта на Алцхаймер.

Депресия – депресивни състояния, дължащи се на ниските нива на омега-3 мастните киселини в мозъка, се забелязват по-рядко при хора, които се хранят редовно с риба.

Диабет – консумацията на риба може да помогне на диабетиците да контролират нивата на кръвната си захар.

Източник: foodpanda