Наркобос близък на Сретан Йосич засечен в София

9
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Независимо от  повдигнатото  срещу  него от специализираната прокуратура обвинение за трафик на хашиш Людмил Герасков необезпокявано си движи бизнес делата в столицата.Като дори взема заеми и продава лично множество свои имоти.

Официално Людмил Герасков се издирва от лятото на 2012 г. , когато на митницата във Видин е хванат камион, превозващ 4 тона висококачествен хашиш. Този удар на 1 юли 2012 г. дава началото на операция „Сахара“, при която едва няколко дни по-късно антимафиоти разкриват в склад в софийското село Мировяне още 10 тона от наркотика, подготвени за пренасяне до Белгия и Холандия. За организатори на канала бяха обявени Атанас Спасов, Людмил Герасков и синът му Бойко.

Спред следователи те са дългогодишни представители у нас на мощна наркогрупировка от Белгия, свързана със Сретан Йосич. Близо 10 години те си сътрудничат със сръбския мафиот. Срещу процент от печалбата българите трябвало да контролират наркопратки на родна територия. Сред тях били и доставките на хашиш. Дрогата пристигала у нас по море от Мароко, след което била препращана към Холандия с товарни камиони.

Гераскови баща и син  избягаха веднага след залавянето на пратката с хашиш Тяхната липса не попречи на разследването и то преди няколко месеца приключи успешно. Очаква се съвсем скоро останалите 11 участници в схемата да получат обвинителните си актове от специализираната прокуратура.

Тримата босове на канала обаче още са на свобода и продължават да се издирват в цял свят,което не пречи на Людмил Герасков да се прибира преспокойно в България. Даже Герасков дори наскоро е успял да ипотекира няколко свои апартамента в София и с парите да финансира бизнеса на другия си син Живко,а впоследствие и да продаде и други свои имоти. Според документите сделките са извършени лично от него, макар официално Герасков да е в неизвестност и да се издирва от Интерпол.

Заедно с баща си в София е бил и също така издирваният Бойко. Според документи Герасков-младши преспокойно успява да движи дейността на фирмата си „Ай Ти асистент“ независимо,че властите да го търсят заради аферата с хашиша.

Хора в подземния свят, са убедени, че двамата имат сериозни връзки в прокуратурата и политиката и за това се намират на територията на страната. По думите им точно от столицата те са движели разбития канал за трафик на наркотици, чиято организация започнала година преди акцията на ГДБОП. Използвайки стабилните си контакти с мароканската мафия, Людмил Герасков успява да договори закупуването на 14-те тона хашиш. Чрез доверени хора синът на Герасков наема кораба „Оушън Лайън“ и набира сигурен екипаж от българи. Перфектно организираната акция върви по план – стоката е натоварена в Мароко и на 20 юни 2012 г. „Оушън Лайн“ акостира в Бургас, където ги чакал Бойко Герасков. Скритият в контейнери хашиш е натоварен на 16 камиона, наети предварително от спедиторска фирма, и потегля към предварително наетия склад в Мировяне, където е заловен след сигнал от холандски ченгета.

 

Людмил Герасков  е замесен във  всевъзможни тъмни афери още от началото на 90-те години, тогава използвайки каналите на ДС, той и съучастника му Атанас Спасов започват да се занимават с контрабанда на спирт и цигари. Една от схемите им е разбита през 1999 г., но след намеса на политици разследването е потулено. Такава е съдбата и на разбитите им канали за контрабанда на цигари и фалшиви компактдискове.