„Възстановки на български ханове, войни и др.“ в „Музей на религиите“

12
Добави коментар
starazagora
starazagora

Новини от Стара Загора: На 14 януари от 17:30 часа в „Музей на религиите“ ще бъде открита гостуващата изложба „Възстановки на български ханове, войни и др.“ на Национален антропологичен музей към БАН, със съдействието на Община Стара Загора и Регионален исторически музей. Антропологически изследвания в България, започнали в последните десетилетия на миналия век, включват населението от страната и костен материал – първоначално от манастирски и църковни костници, а след това и получени от археологически разкопки.

Резултатите от антропологичните изследвания на българското население и на хората, населявали днешните български земи в миналото, показват техните антропологични типове и дават информация за здравето и болестите им. Тези резултати, известни на ограничен кръг специалисти, не са широко достояние на нашата общественост. Създаването на Национален антропологичен музей към БАН цели да способства за разпространението на антропологичните знания.

В експозицията в хронологичен ред (от неолита до Възраждането), на фона на данните за историческото и културно развитие и за религиозните схващания през различните епохи, са представени физическите типове на хората, сведения за заболяванията и травмите, оставили следи върху костите им, и лечебните и ритуалните въздействия върху тях. Визуализирани са отделни образи от различни епохи чрез пластична антропологична реконструкция на главата и черепа.