Месечен бюлетин: Топ 5 новини за 2014 г.

6
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Първият бюлетин за 2015 г. представя обобщение на най-значимите новини за изминалата година.

Незаконният арест на български симпатизанти на Фалун Гонг в Сърбия

Хиляди българи осъдиха насилственото отнемане на органи в Китай

Милиони китайци се отказаха от членство в китайската комунистическа партия

15 години репресии срещу Фалун Гонг в Китай

Чистка на китайски партийци, замесени в преследването на Фалун Гонг

 

Незаконният арест на български симпатизанти на Фалун Гонг в Сърбия

7 български и 2 руски симпатизанти на духовния метод за самоусъвършенстване Фалун Гонг бяха държани незаконно 3 денонощия в сръбски арест и обвинени в заплаха на националната сигурност на Сърбия. Това стана въпреки, че полицията ги е отвела директно при настаняването им в хотел в столицата Белград на 14 декември.

Арестите се случиха преди Третата среща на върха (16-17 декември в Белград), където присъства и китайският премиер Ли Къцян.

Според Българска Фалун Дафа Асоциация (БФДА), „сръбските власти директно се превръщат в съучастници в престъпленията на китайския режим“ и „нарушават Конституцията на Република Сърбия и Декларацията за правата на човека на ООН.“

Новината за ареста на симпатизантите на Фалун Гонг беше отразена масово от българските медии, като в някои от тях информацията беше представена невярно.

 

Хиляди българи осъдиха насилственото отнемане на органи в Китай

През 2014 г. в 29 града на България бяха събрани 6 819 подписа в петиция, инициирана от международната неправителствена организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“ (DAFOH).

Подписката призовава за незабавно прекратяване на насилственото отнемане на органи в Китай от политически затворници и членове на етнически и религиозни малцинства, сред които последователи на духовния метод за подобряване на характера и здравето Фалун Гонг.

На 10 декември подписите от цял свят бяха връчени на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

 

Милиони китайци се отказаха от членство в китайската комунистическа партия

40 милиона китайци се отказаха от членство в китайската комунистка партия през 2014 г. Досега над 190 милиона китайци са оттеглили членството си в комунистическата партия, комунистическата Младежка лига и Младите пионери.

Отказването от китайската комунистка партия е народно движение, което насърчава китайските граждани да прекъснат връзките си с китайската комунистическа партия (ККП) и свързаните с нея организации.

Движението с име „Туй данг“ се заражда в Китай през 2004 г. след публикуването на „Девет коментара за комунистическата партия“, серия от уводни статии на вестник „Епохални Времена“ (Epoch Times). Статиите разкриват историята на партията: от Културната революция и Големия скок напред до кръвопролитията на площад „Тиенанмън“ и репресиите срещу Фалун Гонг.

 

15 години репресии срещу Фалун Гонг в Китай

През последните няколко години китайският комунистически режим цензурира каквато и да било информация за Фалун Гонг под предлог, че проблемът с Фалун Гонг е „разрешен“. По този начин в Китай се поддържа впечатлението, че преследването на Фалун Гонг не съществува, макар официално практиката да е забранена от 1999 г. насам.

 

Чистка на китайски партийци, замесени в преследването на Фалун Гонг

След като пое властта през 2012 г., настоящият генерален секретар на китайската комунистическа партия Си Дзинпин започна антикорупционна кампания. Повече от половината партийни служители, арестувани заради корупция през последните години, са замесени в кампанията на репресии срещу Фалун Гонг. Много от тях са приближени на бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин, който инициира репресиите срещу Фалун Гонг.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно усъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта, Търпение се съчетава с изпълняване на пет медитативни упражнения.

Изключителната популярност на Фалун Гонг в Китай – с над 70 милиона последователи – предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълно унищожение на практиката с всички средства.

Отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай e потвърдено за първи път в доклада „Кървава реколта“ от 2006 г. на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Докладът разкрива, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са живи практикуващи Фалун Гонг, убивани заради органите им.

През декември 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до Китайската Народна Република. Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.

Днес Фалун Дафа се практикува в 114 страни по света.

В България практиката е популярна от 2001 г. Над 100 души в различни градове изпълняват петте упражнения на Фалун Дафа в местните паркове, с което поддържат отлично здраве и спокойствие на съзнанието. Практиката е изцяло доброволна и безплатна.

Подкрепете ни!