Ракета Фолкън 9 с кораб Драгън излетя успешно!

8
Добави коментар
redbul80
redbul80

Успешното изстрелване на ракета „Фолкън 9“ днес, на 10 януари. Credit : NASA TV

10 януари 2015 г. 13:27 ч.

Светослав Александров. Днес в 11:47 часа българско време от Кейп Канаверал излетя космическа ракета „Фолкън 9“. След успешен полет на ракетата космическият кораб „Драгън“ бе изведен в предвидената орбита. По-късно наземният екип получи потвърждение, че слънчевите му панели са се разгърнали успешно.

По време на днешния полет имаше и важен тест, който беше само частично успешен. Компанията-разработчик СпейсЕкс искаше да провери дали е възможно да върне обратно на Земята първата степен на ракетата след като тя приключи полета. Степента трябваше да кацне върху специална платформа, разположена в океана.

По предварителни данни първата степен на „Фолкън 9“ е успяла да достигне до платформата успешно. Но за съжаление кацането е било твърдо. Самата платформа не е получила съществени увреждания заради твърдото кацане, само част от екипировката ще трябва да бъде подменена.

Времето е било мъгливо, което означава, че няма хубави снимки на този тест. Екипът ще трябва да разчита на анализа на телеметрични данни и на остатъците от ракетата, които са оцелели от кацането.

Целта на СпейсЕкс е да се постигне възвращаемост на космическите ракети. За огромно съжаление в световен мащаб ракетите са за еднократна употреба. Всяка ракета лети само веднъж, след което отделните степени се изхвърлят. Това е основната причина, поради която космическите полети са толкова скъпи, недостъпни за обикновения човек, и една от причините, поради които не сме усвоили все още другите планети от Слънчевата система с пилотирани кораби.

Ако СпейсЕкс успее, ракетите ще се презареждат след кацането си и ще летят многократно, подобно на самолетите. Това ще доведе до истинска революция в космонавтиката.

Затова днешният тест бе важен.

Основната цел на днешния полет обаче е изпълнена. Космическият кораб „Драгън“ е в орбита и ще достави полезен товар за астронавтите, които живеят на „Международната космическа станция“, включително научна екипировка. Сред новодоставените уреди е и CAST-лазерна система за измерване на замърсители в земната атмосфера.

Корабът ще остане в орбита около един месец, след което ще кацне на Земята на 10 февруари.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/