Готови ли сме да предотвратим терористични атентати?

10
Добави коментар
lubamanolova
lubamanolova

Наясно ли са политиците ни с терористичната заплаха или само слушат и изпълняват чужди повели?

„Трябва много внимателно да се наблюдават процесите и много внимателно да се… това е огромен риск между другото. – е малка част от коментара на премиера Бойко Борисов по повод последните събития от Париж в интервю за Нова телевизия. – След интервюто, Борисов Министър проведе извънредна среща с представители на специалните служби, касаеща мерките за сигурност у нас. Но… едно са срещите на политици с представители на службите в една държава, а съвсем друго, но от изключителна важност е подготовката, компетентността, потенциала на същите тези служби за отреагиране в една ситуация като тази в Париж и касапницата в редакцията на списание „Шарли Ебдо”. Съвсем друго е и външният ни министър, който все още има жълто около устата в дипломацията да наеме експерти, за да му правят анализи преди всяко негово действие – най- малкото, за да не става смешен и жалък в усилията си да се класира за дипломат №1 на държавата.

Натъжих се когато назначиха, политически за зам.-министър на вътрешните работи един твърде скромен откъм познания и интелект Красимир Ципов!

В България политиците ни партийци печелят дивиденти от разгрома на бившите спецслужби, а не от използване на потенциала им, както и от потенциала, трупан с години на бивши разузнавачи.

Втрещих се когато министърът на отбраната Николай Ненчев, в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице” заяви, че военните ни разузнавачи били като терористи?! И то часове след атентата с Париж?! Терористи са според Ненчев защото не желаят да предадат архивите на военното разузнаване в комисията по досиетата, където ще бъдат осветени имената на сътрудници на военните ни разузнавачи в чужбина!

Жалка работа!

Друг факт е, че след атентата в Сарафово, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов еднолично излезе и обяви, че атентата е дело на „Хизбулла”! В края на миналата година същият Цветанов отлетя до Щатите, където на годишния си конгрес в Ню Йорк Световната еврейска организация „Хабат“ награди с най-високото си отличие „в знак на дълбока признателност за помощта, оказана след атентата в Бургас на 18 юли 2012 г.“

Третия факт около който искам да обърна внимание е следният: съобщено бе, че „Хизбула“ е заловила двоен агент, свързан с атентата в Сарафово.

И на последно място засега ще цитирам днешна новина: Хасковският окръжен съд наложи мярка „задържане под стража“ на 29-годишния французин от хаитянски произход Фриц Жоли Жоашен. Мярката е въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Главния съд в Париж с обвинение за тероризъм и участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

Заповедта е издадена на 11 януари и бе получена в българската прокуратура вчера. В нея е посочено, че малко преди отпътуването му от Франция Жоашен е имал контакти с единия от братята терористи Куаши – Шериф, каза окръжният прокурор Дарина Славова, цитирана от БТА във вторник, 13 януари?!

На фона на тези факти ще цитирам мнението на Велизар Енчев, сегашен независим депутат, бивш дипломат и журналист, казани пред Валерия Касиян в предаването на телевизия NEWS7 „Акцент“: „Вие спомняте ли си, че преди три години и половина в Правец, по инициатива на външният министър в първото правителство на ГЕРБ, Николай Младенов се състоя форум на сирийската демократична опозиция?! Двама от присъстващите на този форум се оказаха по-късно едни от лидерите на Ислямска държава! По ирония на съдбата, същият Николай Младенов днес е официален представител на ООН в Ирак?!”

Политиците много рядко са експерти, по задължително трябва да са обградени и да работят с експерти, особено когато става дума за сигурността на държавата.

На какъв хал сме ние? Ето отговора на един от най-добрите експерти по сигурността и международните отношения…

„Еднозначен отговор на този въпрос няма. Действително има една добра основа от специалисти, но нашите служби бяха разбити – поясни в предаването „Още нещо” на телевизия NEWS7 Симеон Николов, от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. – Няма достатъчно кадри в момента, въпреки, че изпратихме много хора на обучение в НАТО, в САЩ, в чужди академии. Вземете езиковата подготовка, в Министерството на външните работи, в службите няма достатъчно хора с езикова подготовка, няма достатъчно хола по Близкия изток. И за бежанците нямаше достатъчно преводачи, тъй като когато говорим сега за терористи – техният потенциал свързан с кадри, владеещи чужди езици специалисти по психология, вербовка, свързани с привърженици на Ислямска държава /ИД/ е много по-голям от потенциала на една специална служба в България. И затова сме свидетели на факта, че терористите пак ни изпревариха…

Може ли атентатът в Париж да бъде начало на една мащабна война?

Проблем е, че не все още не може да се каже кой стои зад този атентат /В Париж – бел. Л. М./. Експертите са категорични, че той в никакъв случай не е дело на двама средностатистически престъпници и един бездомник, който се предаде, но имаше алиби. Това е дело на мозък, който стои зад тези млади хора, защото атентатът беше прецизно подготвен, имаше разузнавателни данни за самата организация за хората, за точния час, ден, точното помещение. Изтеглянето – перфектно организирано изтегляне. Имаше странни неща като липса на хеликоптери, на алармираната полиция, не бяха засечени с камери, в един Париж трудно е да си представим това.

След като бяха ликвидирани двамата атентатори, след като беше разстрелян и техният сподвижник, ако е, защото аз се съмнявам, за някаква връзка, тогава отново възниква въпросът „Кой стои зад тях?”

Анализаторите нямаха достатъчно информация за процеса, който протича между Ислямска държава и Ал Кайда, за да се ориентират в тази ситуация. Те признаха, поздравиха атентаторите за извършеното дело, но с известно закъснение, което също поражда някакви съмнения. Въпреки това от САЩ заявиха, че няма достатъчно доказателства, че ИД и Ал Кайда стоят зад атентата. Единият е бил в Йемен на обучение, там има клон на Ал Кайда, но никой не каза, че точно този клон се присъедини първи от специализираните организации към ИД, и това никой не го каза поради непознаване на процесите, които протичат там. А е важно, защото първоначално двете организации си съперничеха, имаше и силови сблъсъци, след това Ал Кайда искаше да покаже, че все още държи конците и може със своите сили по цял свят да организира атентати. След това започна присъединяване на някои организации към ИД и последния етап беше, когато двете организации седнаха на масата да водят преговори. И тъй като ние не знаем как са завършили тези преговори, защото ако са завършили с договорка за общи атентати – това е страшно, но ако не са завършили по този начин и те отново ще се конкурират и ще демонстрират коя организация е по-силна – това пак е страшно.

Първия вариант е страшен защото Ал Кайда има седем организации специализирани по точно определени проблеми, включително и група за разработване на ядрени оръжия, група за разработване на химически… докато ИД има огромните финансови средства и войсковия ресурс. Това съчетаване на финанси и сила би било действително би било нещо страшно за Европа и света.

Ако се докаже, че ИД стои зад атентата, това означава, че това е първата реализация на групировката. Това означава, че може да има и серия такива атентати в Европа и САЩ. Всичко зависи от разрешаването на въпроса : Кой стои зад атентата.

Потенциала на ИД бе създаден от нас, известно е, че част от бунтовниците в Сирия беше въоръжавана от западни страни и от съседни страни. ИД беше създадена от Саудитска Арабия, финансирана от Катар, със сигурност със знанието на САЩ. ИД беше използвана за определени задачи и цели. Но сега и САЩ, и Запада, и Саудитска Арабия разбраха че създаденият от тях Франкенщайн, се обърна срещу тях, т. е. детето се обърна срещу родителите си. Разликата е, че в продължение на 10 месеца, тук за това не се пише, в Германия се водиха разговори с най-интелигентната част на сирийската опозиция, докато в България в Правец, ние събрахме най-ниската, най-противоречивата част от бунтовническите сили на Сирия. Ние създадохме тези сили, снабдяват ги с оръжие, и до момента продължават да ги лекуват в болници в съдени страни – за съжаление. В момента прехвърлят въоръжение и техника от съседни страни на тези бунтовници, защото те разчитат на тези сили да бъде свален Асад /Башар Асад – лидер на партия Баас, президент на Сирия – бел. Л. М./, не са доволни от политиката на САЩ, и тук вече се ражда една конспиративна теория защото Саудитска Арабия, и Израел бяха страшно изненадани, и несъгласни с това, че САЩ променят политиката си съгласно своята стратегия на сближаване, и отиват на преговори с Иран, и се изтеглят постепенно от Близкия Изток, за да пренасочат и акцентират своята стратегия към Азия. Предприети бяха много мерки, Саудитска Арабия, специално, дипломатически совалки, след като Владимир Путин изгони шефа на…/не се разбира/ Саудитска Арабия от Москва, когато му предложи 15 милиарда, за да изтегли терористите и запази Олимпиадата в Сочи…12-15 дни след това бе провокацията с химическите оръжия. Т. е. води се една глобална война – нещата не са толкова прости и обикновени“.

Атентатът в Париж – на какво бе знак той?

„Това беше знак, че Европа и международната общност са преминали критичната граница в гарантиране на своята сигурност – допълни Симеон Николов. – Защото слабостта на Европа, погрешната политика спрямо емигрантите, подценяването на ИД държава от самото начало, още от самото й създаване, подценяването на тенденциите, които се очертаха, доведе до това, че тероризмът можа да нанесе чувствителен удар и при това демонстрира различен характер на самия акт на нападение. Т. е. ние нямаме вече нападение над безизименни граждани – на пазара, в метрото, на летища и т. н., а имаме една екзекуторска команда, която екзекутира точно определени лица по списък, това е нещо ново. Не само самото провеждане, но и целите, които са поразявани. Защо аз се съмнявам, че е ИД или организацията, която се присъедини Ал Кайда, защото почеркът е такъв и защото замисълът е далеч във времето, т. е. не се ограничава с това, което Ал Кайда правеше и прави по определени точки по света. Замисълът е да се предизвика разцепление в европейските общества, да се настроят мюсюлманите срещу местното население, а настройвайки все повече местно население ще може да се привличат все повече и повече джихадисти от ИД. Така постепенно се ерозира държавността в отделните страни, и тъй като много експерти и журналисти подценяват силно интелектуалния потенциал на ИД, ще кажа, че те много, ама изключително много точно са преценили момента. Едва след този атентат излязоха изследвания на три-четири институти очертаха една картина, различна от тази, за която ние говорим, четем и слушаме. Тези изследвания, които се появиха посочват, че повече от половината население, където са направени тези допитвания – мюсюлманското, почти половината са за силови реакции, за непризнаване на държавните закони на държавата, в която живеят и признаване на религиозните закони. От другата страна – християнската част, почти половината смятат исляма за враждебен, а не ислямизма! 66 процента не разбират разликата между ислям и ислямизъм и са готови да скочат срещу мюсюлманите. В Австрия тази цифра е още по-голяма – 77 процента нямат понятие що е то ислям. Това създава една прекрасна обстановка да се нанесе удар и да се увеличи този разлом в обществото.

В ИД основната част са бивши генерали от иракските въоръжени сили, специалисти като лекари, физици, математици са привлечени от Европа и западни страни. Това не бива да се подценява. От специалните служби и политиците на различните държави“.

Къде сме ние

Ние подценяваме всичко това, подценяваме опасността за България., подценихме ли случилото се в Пазарджик?

Ето какво още каза Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения:

„Подценяваме го, разбира се, но за това са виновни и самите служби. Неотдавна в БАН се проведе закрито съвещание на експерти и управляващи и там, нашите учени в БАН изнесоха едни доклади, в които доказаха съществуването на радикален ислям в България и това беше преди седем години! Докато в същото време Докладите на шефа на ДАНС бяха много безлични, че всичко у нас е о кей и т. н.

Вижте паралелите от случая с атентата в Париж. Терористите са осъществявали логистични задачи първоначално, след това са преминали на втори етап вербовка на хора, които да изпращат. Ами не стана ли абсолютно същото и в Пазарджик? Те бяха логистична група, която посрещаше терористите и ги изпращаше, т. е. на следващия етап щеше да бъде този, който имаха терористите в Париж – етап на вербовка и третия етап – на действителен терористичен акт. Сега си спомням началните думи на ръководителите на ДАНС: Ние трябваше да действаме превантивно на този, все още начален етап. Там съвсем не всичко е приключено. Този човек, който беше съден, негов последовател, младеж, наскоро бе заявил и пред медиите, че ще реже български глави и ще ги набучва на кол ако не приемат исляма! Аз отговорих в един коментар „хлапашка му работа”, но нещата изглеждат много по-сериозно, над 50 процента от ромските общности у нас са ислямизирани, преди 10 години жените се забраждаха, а ние казвахме „Няма радикален ислям!” винаги ще трябва отново да я хвърля върху политиците, за съжаление – те не използват експертния си потенциал. Ще дам само един-единствен пример – началото на бежанската вълна у нас: събират експерти и ни питат какво да правим. Ние даваме нашите прогнози: колко души ще дойдат, колко деца ще се родят, колко роднини ще бъдат привлечени, и как ще се промени религиозния баланс в страната. Страхотни данни. И ръководители на ниво директори на МВР ми заявява: „Вие внасяте тревога, страх, напрежение, това не е вярно, това не може да стане! Няма да ни ги връщат от Европа!” След една година, дойде еврокомисарката от Брюксел и им обясни същото това, което им обяснихме ние?! Че ще ни ги върнат, защото има Споразумение в ЕС, че приемащата страна е длъжна да им осигури пребиваване и т. н.. След три-четири месеца министърът на вътрешните работи започна да говори с нашите думи… още от самото начало нас ни отблъснаха и трябваше да дойде човек от Брюксел да им го обясни, за да го приемат!”

Неслучайно написах вчера в коментар за атентата в „Шарли Ебдо“, че журналистите в българските медии напоследък са повече верни на властта, с малки изключения в един вестник и няколко сайта, които се броят на пръстите на едната ръка. Тук ще подчертая че за пореден път водещите на „Още нещо“ Лара Златарева и Владислав Прелезов отново бяха с верния събеседник по актуална тема.

Оставям без коментар горните редове, защото политиците ни не желаят да слушат експерти, вземат се самите те за такива и плачевните резултати, за съжаление съизмерими с човешки живот тепърва ще ги отчитаме с болка и горчивина!