Общинар на ГЕРБ от Бургас става зам.-министър на енергетиката

6
Добави коментар
mignews
mignews

Жечо Станков е назначен със заповед на премиера Бойко Борисов за заместник на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от правителствения пресцентър.

32-годишният Станков е общински съветник от ГЕРБ в Бургас от 2011 г. Дотогава е бил управител и собственик на фирмите „Екогаз Инженеринг“, която се занимава с газификация и отопление, и на „Екотест“, чиято дейност е свързана с проби на уреди, но бизнесът в момента е прехвърлен на брат му Павел Станков, сочи справка в Търговския регистър.

Жечо Станков е магистър по икономика. Има близо 10-годишен професионален опит в енергетиката, като последователно е участвал в управлението на няколко дружества с дейност в сферата на техническия надзор и изграждането на компресорни станции. Съосновател е на „Българска асоциация компресиран газ“, пояснява пресслужбата на МС.

Новият зам.-министър е съобщил пред бургаски медии, че е бил поканен за поста от министър Теменужка Петкова. Досега тя имаше за заместник само Антон Павлов.

„България има шансове и задължително трябва да се превърне в спирка, от която да се добива и изнася природен газ, енергийни суровини”, смята зам.-министърът. По думите му приоритет е изграждането на газов хъб у нас, за който предстои да говорят еврокомисарят за европейския енергиен съюз Марош Шефчович и руският енергиен министър Александър Новак в сряда в Москва. Българското предложение е газопроводът „Южен поток“ по дъното на Черно море да свършва край Варна и там да се изгради въпросният газоразпределителен център,

Станков е в ГЕРБ от основаването на партията. Той беше и кандидат за народен представител при последните избори през октомври 2014 г. Общинарят бе 8-ми в листата на ГЕРБ във Втори многомандатен избирателен район – Бургас, но партията на Борисов успя да вкара само шестима депутати от този район.