Какво представлява технологията „Су-вид“ и как се прилага в ресторантите на Варна?

29
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Какво представлява технологията „Су-вид“ и как се прилага в ресторантите на Варна?

Екипите на добрите ресторанти във Варна непрестанно се стремят да усъвършенстват и модернизират техниките и технологиите, които използват в кухнята. А методът „Су-вид“ определено е сред иновациите, които променят досегашните представи за добра кулинария.

Същност на метода „Су-вид“

„Су-вид“ е френски метод за приготвяне на храна, представляващ бавно готвене на ниска температура във вакуумирани торбички, поставени в топла вода. Буквалният превод на термина е „под вакуум“. Ястията, приготвени с помощта на иновативната технология, запазват перфектно своята форма и натуралния си вкус. Причината за това е липсата на кислород и температурата, която никога не надвишава 100 градуса. Методът „Су-вид“ позволява на гастрономите да се насладят максимално специалитети с неустоими вкусови качества.

„Су-вид“ назад във времето

Първите сведения за произхода на иновативната технология датират няколко десетки години преди тя да започне да се прилага масово в добрите ресторанти на Варна и по света. Съществуват спорове за откривателя на „Су-вид“, но за такъв е приет George Pralus. През 1974 година той осъзнава, че когато приготвя гъши дроб под вакуум, той запазва първоначалната си форма, не губи от мазнините си и има по-добра текстура.  Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че скоро след това Pralus и други изявени готвачи по света откриват, че крайният резултат е далеч по-добър не само естетически, но и на вкус. Загубата на по-малко мазнини придава непознат до сега вкусов нюанс, а цветът на прочутото фоа гра става още по-прекрасен.   Затова не е учудващо, че методът „Су-вид“ бързо набира скорост и си извървява пътя до кухнята на множество утвърдени готвачи по света.

Какви преимущества носи метода на ресторантите във Варна?

Освен разкошния вкус и текстура, които придобиват специалитетите, приготвени под вакуум, иновативната технология носи и редица други плюсове на добрите заведения по света. „Су-вид“ се отличава с изключително лесно приложение. Благодарение на това може да се намали времето за обслужване на клиентите. Всички тези характеристики правят технологията неизменна част от кухнята на Вила Марциана.  „Су-вид“ се доказва и като чудесен начин за приготвяне на по-апетитни ястия в самолети, круизни кораби и румсервизи в класни хотели.

Кои ястия могат да бъдат приготвени „Су-вид“?

Колкото и предимства да има, този кулинарен метод не може да се прилага по отношение на всички ястия. Чрез „Су-вид“ не може да бъде постигната например хрупкавата коричка на печеното пиле, на която множество гастрономи ревностно държат. Технологията е подходяща по-скоро при ястия, които традиционно се варят или задушават. Други майстор-готвачи твърдят, че готвейки под вакуум, пропускат един от любимите си аспекти от кулинарията – аромата на ястията. Ако сте любопитни да приложите „Су-вид“ метода, екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че първоначално дори няма да имате нужда от  специално професионално оборудване. Тъй като пилешкото, свинското и телешкото месо обикновено изискват няколко часа до готовност, повечето кулинари правят първите си крачки с приготвянето на риба във вакуумирани торбички, потопени в топла вода. Някои ентусиасти дори използват за целта кухненската си мивка… Поредно доказателство, че кулинарното изкуство има нужда от вдъхновение и въображение, а не само от високотехнологични иновации!

А Вие жадувате ли за топящи се в устата специалитети, приготвени с помощта на най-чистите местни продукти и модерни технологии? Насладете им се в ресторант Вила Марциана – Варна!

Още новини от рубриката „Вила Марциана и другите ресторанти на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“