Идеи за озеленяване на апартамента

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Дори да не сте от най-запалените градинари или да обичате цветята повече във ваза, отколкото в саксия, сигурно имате поне 2-3 растения у дома, за които да се грижите. Вижте няколко идеи за озеленяване на апартамента.

Идеи за озеленяване на апартамента

Цветята са сред най-използваните трикове за освежаване декора на дома. Причината – внасят живот и зеленина, създават усещане за връзка с природата, прочистват въздуха и правят стаята по-уютна и гостоприемна.

Вижте също: 6 идеи за оригинален цветарник

Къде да сложите цветята вкъщи е въпросът, който ви вълнува. Интериорните дизайнери препоръчват да имате по едно по-голямо растение в антрето или в хола. Палми, топиари, декоративни храстчета, подходящи за отглеждане на закрито, за добър вариант. Най-добре е да ги позиционирате в някой ъгъл например до дивана. Другият вариант е да използвате една голяма саксия с разнообразни растения за разделяне на трапезария от хол в студио.

Вижте също: Цветя за чист въздух у дома

Използвайте и стените в апартамента за място за озеленяване. Висящи кошници, стенни кашпи и рафтове, покрити с красиви саксии са само част от възможностите. Цветарникът-стълба става все по-популярен избор за разположение на растенията у дома.

Ако разполагате със стара етажерка, тогава може да я освежите, като я боядисате в пастелен цвят и наредите на нея вместо книги растения с различна големина. Използвайте я, за да си аранжирате колекция от кактуси, като всяка саксия може да бъде с различен цвят.

Вижте също: Направи си сам флорариум

Често срещано решение е поставянето на флорариум или сукуленти в центъра на холната масичка или на пролетни цветя върху помощна масичка до прозореца.

Към възможностите за озеленяване на апартамента добавете още поставянето на орхидеи в банята или на разсад от билки и подправки на перваза в кухнята.

Вижте също: Цветя за банята

Ако пък сте почитатели на по-модернистичния дизайн, тогава включете въздушни цветя (тиландсия) в декора на дома, като ги сложите във висящи стъклени кашпи над масата за хранене или в спалнята.

16.01.2015/ Христина Спасова