Как да изберем микровълнова печка?

11
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Микровълновата печка е уред, който позволява де се осъществи термична обработка на продуктите с помощта на микровълни.

Какво представлява микровълновата печка? За микровълните отговаря агрегат, наречен „магнетрон“. По-точно микровълните нагряват не самата храна, а водата, която се съдържа в нея, кара молекулите на течността да се движат в силен ритъм. Продуктите в микровълновата печка просто се варят от вътре. Този способ на приготвяне има своите предимства и недостатъци. Предимствата са – съхраняване на естествената влага, витамините, минералните соли. А недостатък – при приготвяне на храна в микровълновата печка, никога няма да получите „хрупкава коричка“. По-точно, може – за това печката трябва да не е от най-обикновените модели. А, всъщност, какви са различията на микровълновите печки?  И какви са възможностите им?

Какво ще приготвяме в микровълновата печка? Ако сте решили да използвате микровълновата печка само за размразяване на замразени продукти, претопляне на храна, варене на кренвирши за закуска, то може да се спрете на микровълнова печка само с един режим. Е, ако сте решили да готвите в микровълновата печка, ще ви е необходим модел поне с грил. А освен това приготвянето на храната става изключително бързо.

Обемът Произвеждат се печки с различни обеми от 9 до 41л. Разбира се в 9л едва ли ще се събере цяло пиле и обратно, големите обеми са предназначени за големи семейства. Стандартния обем за средно семейство е 20-28л, но разбира се, зависи от личните предпочитания. Най-често микровълновите печки са – 17 литрови, 23/24 литрови, 34 литрови. Първите са предназначени за 2-3 човека. Обемът от 23 литра е достатъчен за приготвяне в микровълнов режим, но е трудно да се задейства целия потенциал на грила. Между печките с грил са най-популярни сред купувачите печките с обем 27 литра.

Размерите Следващият момент, непосредствено свързан с избора на микровълнова печка са размерите и. Ако кухнята ви е прекалено малка, а ви се иска да имате микровълнова печка, обърнете внимание на модели с по-малки размери. От друга страна, ако кухнята ви не е малка и тясна, имате голямо семейство, често посрещате гости е добре да предпочетете някой от най-големите размери.

Конвекцията За любителите на печените тестени изделия, месо или апетитно запечено пиле, е необходимо да Микровълнова фурнаизберат микровълнова печка с режим конвекция. Тук вентилаторът осигурява „вкусната хрупкава коричка“. Обикновено режимът на конвекцията се съчетава с микровълнов, това ускорява приготвянето и съхранява естествения вкус, вида и витамините на храната. Режимът конвекция е по-ефективен от грила. Управлението

След като се избрали основните функции на печката, идва ред да изберете най-удобното управление. А управлението може да бъде няколко вида: При обикновеното механично управление вие задавате мощността но облъчването и включвате таймер-будилник. Сензорното управление всъщност е обикновено управление с копчета, но копчетата са не са толкова явни, това е най-новото в плана на програмирането. В днешно време все по-популярно е управлението с възможност на диалог с потребителя, на принципа – „по малко копчета, повече функции“.

Вътрешното покритие на камерата Все по-често се среща специално емайлирано покритие, което е лесно за почистване. Все по-разпространено е вътрешното покритие от керамика. То е гладко и не се надрасква, лесно се почиства с мека гъба. Но е чупливо. Покритието от не ръждива стомана е много здраво красиво, издържа на всяка температура, което е много важно в гриловия и конвенторен режим. Но, почистването му става по-трудно. Понякога в евтините модели камерите са само боядисани, като емайлирани. Това покритие се запазва добре, ако се приготвят блюда, които не изискват високи температури и дълго време на приготвяне.

Съдове за микровълнова фурна Обикновен фаянс, керамика. Важно е чиниите, които използвате да нямат златни или сребърни кантове или орнаменти. В микровълновата печка може да се готви даже в картонени чаши и купички, да се затоплят готови продукти в хартиени опаковки. Но най-практични са съдовете от огнеупорно стъкло и пластмаса. Към печката обикновено се предлагат комплект различни  приспособления. Едно от тях е решетка за чинии, която позволява едновременно да се затоплят няколко чинии с храна. Ако искате да печете на грил е добре да използвате не една решетка за грил, а две – отгоре и отдолу.