Биохранене – основни принципи и предимства

1
Добави коментар
marina.yoweva
marina.yoweva

„Човекът е единственото живо същество, което уврежда храните преди да ги изяде“

Основната опорна точка, на която залага органичната продукция е свързана с производство на биологично чиста храна, която е продукт или на земеделието, или на животновъдството и която е лишена от използването на каквито и да е вредни химически субстанции, синтезирани по изкуствен начин.

Съществуват три основни принципа, върху които стъпва био храненето, а именно: 

уважение към земята – използване на био семена за посев, както и производство на биологично чисти храни, без участие на изкуствено синтезирани химически вещества
уважение към самия потребител – стриктно спазване на установените норми за качеството на хранителните стоки, както и стремеж за продажба на здравословни такива.
уважение към животните – отглеждане на животни с биологично чиста храна и лекуване с предимно хомеопатични средства, остеопатия, акупунктура и други методи със цел избягване на стресирането и натоварването на организма ни с различни количества хормони или антибиотици, които така или иначе поемаме с храната.

Какви са предимствата на био храненето?

Лишавайки ежедневното си меню от така познатите ни вредни храни или „джънк фууд“, ние сме уверени, хранителните ни навици отговарят напълно на представите ни за здравословен и балансиран начин на живот. Консумирайки обаче продукти, богати на инфекциозни протеинови агенти, синтетични хормони, генномодифицирани организми както и редица химични вещества като диоксин в пилешкото месо, се отдалечаваме неусетно с колосални стъпки от принципите на здравословното хранене, залагащо иначе на чисти, нерафинирани продукти.

Макар и малкото количество, което приемаме с храната би могло да отключи сериозни здравословни проблеми, включително и да предизвика алергични реакции.

Колкото по-бързо осъзнаем, че тялото и мозъкът ни има потребност от захранване със здравословни,  биохрани, които не са пакетирани с изключително токсични субстанции, толкова по-жизнени ще се чувстваме.

Пестицидите например нарушават състава на земеделските култури; освен това с тях се обясняват редица дегенеративни заболявания, включително и някои видове рак. 

Освен че биохраните представляват една чудесна алтернатива, те още се отличават с богатството си от хранителни вещества и не на последно място с отличните си вкусови качества. 

Откъде мога да си закупя  биопродукция?

Можете да се ориентирате много лесно спрямо това дали действително лансирани хранителни продукти като „био“ са такива. Означените с „АВ“ храни са с гарантиран биологичен произход, които можете да си набавите дори от био щандовете в обикновените хранителни магазини, от местни ферми, частни производители или специализирани магазини за био храни.

Резюме:

Биохраните представляват  най-добрият възможен избор, върху който бихте могли да се спрете, отговарящ напълно на здравословния и балансиран начин на живот, защото:

в тях не се съдържат различни токсични химически субстанции като пестициди, диоксин, изкуствено синтезирани хормони и т.н, които биха могли да доведат до сериозни здравословни проблеми
наличието на пестициди в продуктите нарушават структурата на земеделските култури
биохраните са много по-вкусни и богати откъм хранителни вещества

Биопродуктите, означени с „АВ“ говорят за 100 % гаранция за качество и произхода; можете да си набавите биохрани от специалните щандове в хранителните магазини, местни търговци или ферми, както и от специализирани био магазини.

Свързани материали: Здравословни или купешки напитки?