България в черния списък на германските инвестиции

1
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

17
Януари
2015 08:44

 

България е в черния списък на германското икономическо министерство – повече от пет години немските инвестиции в страната ни на практика са блокирани, разкрива посланикът ни в Берлин Ради Найденов.

България е първата европейска страна, попаднала в този списък след 2009 г., пише „Преса“. Германският бизнес се въздържа от инвестиции у нас поради препоръка на властите в Берлин. Причината е провален проект на Германия в България. През 2005 г. е създадено смесеното дружество „Цемекс“ с учредители немската компания „Кльостерс“/75%/, българският „Кремиковци“ /25%/ и „Интертръст“ на Валентин Захариев с 5%. Идеята е да се изгради циментов завод, който ще използва отпадъците от металургичния завод. Проектът е блокиран, защото екоминистерството не издава оценка за възстановяване на околната среда.

Федералното правителство е издало гаранция в размер на 4,1 млн. евро. Това са и претенциите към българските власти. Едва през декември 2014 г. е постигнато междуправителствено споразумение и оспорваната сума се поема по равно от двете страни. България трябва да плати 2 млн. евро. Сумата вече е прехвърлена и въпросът е изчистен, но все още германското правителство няма да подкрепи проект в България на немска компания при кандидатстване.

Също негативно на двустранните икономически отношения действа спряното през 2008 г. плащане по сделката между БДЖ и „Сименс“ за покупка на жп мотриси.

Автор: Хаштаг-BG