Стволови клетки лекуват сърдечна недостатъчност

0
Добави коментар
region.burgas
region.burgas

Френски лекари са присадили преди три месеца сърдечни стволови клетки на пациентка, страдаща от сърдечна недостатъчност.

Пациентката вече е добре, съобщава „Франс прес“, цитирана от Би Ти Ви.

Ръководител на екипа е проф. Филип Менаше от европейската болница „Жорж Помпиду“ в Париж.

Ембрионалните стволови клетки, наричани плурипотентни, имат голям терапевтичен потенциал, защото могат да се превърнат във всякакъв вид тъкан.Вече са правени опити с тяхна помощ да бъдат коригирани патологии на окото . Това обаче е първата подобна терапия на сърдечна недостатъчност.

Присадката е направена върху засегнат от инфаркт участък от сърцето заедно с коронарен мост на 21 октомври 2014 г. Пациентката е на 68 години. Тя е страдала от остра сърдечна недостатъчност с явна промяна на сърдечната функция след прекаран инфаркт, но не в стадий, изискващ присаждане на сърце.

Понастоящем жената е добре и състоянието й се е подобрило, без да се наблюдават усложнения. Тя води нормален живот. Младите сърдечни клетки, получени от стволови клетки, са инкорпорирани в гел, който е поставен като лепенка върху инертната зона на сърцето. Тази част от органа вече се движи, но още е рано да се каже дали това се дължи на стволовите клетки или на моста.

„Не мислим, че тези клетки ще живеят вечно и ще произвеждат сърдечна тъкан“, каза проф. Менаше. „Имаме сериозни основания обаче да мислим, че те отделят вещества, които могат да предизвикат форма на възстановяване от страна на самото сърце“, разкри той.