Вижте драматичното кацане на ракета Фолкън!

11
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 18 Януари 2015

Посещения: 419

На снимката: космическата ракета „Фолкън 9“ се забива в платформата под ъгъл от 45 градуса. Credit : SpaceX/Elon Musk

18 януари 2015 г. 15:10 ч.

Светослав Александров. Частният предприемач Елон Мъск сподели видео и снимки от драматичното кацане на ракета „Фолкън 9“ след изстрелването си на 10-ти януари.

Напомням на читателите, че ракетата успешно излетя и изведе в орбита космически кораб „Драгън“, който броени дни по-късно се скачи благополучно с „Международната космическа станция“. Но освен извеждането на кораба, имаше и една екстра – тест, който трябваше да покаже дали първата степен на ракетата „Фолкън 9“ може да се завръща след полет и да каца.

Съгласно този тест първата степен трябваше да кацне на специална платформа, разположена в океана. Частната компания не хранеше големи надежди, даваше максимум 50% шанс за успех.

И наистина, тестът не приключи с успех, но бе много близо до успеха… На кадрите ясно се вижда какво е станало: че автоматиката на ракетата успешно я довела до платформата и тя се опитва да кацне… Само че ракетата се сближила под много остър ъгъл и двигателният отсек и крачетата й се разбили… По-късно цялата конструкция на ракетата експлодирала, но не нанесла сериозни увреждания върху платформата.

Установена е и причината за това, че ракетата не се е справила със завръщането – свършила й е била хидравличната течност.

СпейсЕкс планира нов тест при следващото изстрелване, което ще е факт в края на януари или в началото на февруари.

Целта на компанията е някой ден ракетите да бъдат напълно възвращаеми – да излитат, след което да се връщат, да бъдат презареждани с гориво и пак да излитат. Няма спор, че ако това се случи, ще смъкне драстично цената на космическите полети и ще доведе до истинската и дългоочаквана революция в космонавтиката.

Изгледайте цялото видео тук: https://vine.co/v/OjqeYWWpVWK

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/