Откриха изложбата със съкровищата на хан Кубрат и хан Аспарух

1
Добави коментар
starazagora
starazagora

Новини от Казанлък: Десетки казанлъчани посетиха ИМ „Искра“, за да присъстват на официалното откриване на една уникална изложба, представяща съкровищата на хан Кубрат и хан Аспарух. Изложбата бе открита от директора на музея Момчил Маринов, а съкровищата бяха представени от проф. Цветана Кьосева, заместник-директор на Националния исторически музей. Съкровището на хан Кубрат е открито през 1912 г. край село Малая Перешчепина, а оригиналите му днес се намират в Ермитажа в Санкт Петербург.

Българският произход на съкровището и принадлежността на хан Кубрат са доказани от два пръстена, чиито монограми гласят „На Кубрат“ и „На Патриция Кубрат“. Счита се още, че това е съкровището на хазната на Велика България. Цялото съкровище е впечатляващо – съставено е от над 700 предмета с общо тегло 25 кг злато и 50 кг сребро.

Второто съкровище, открито през 1799 г. край село Над сент Миклош, чиито оригинали се намират в музея във Виена, се предполага, че принадлежи на хан Аспарух.Учените свързват това свое твърдение с един съд, върху който е изобразен конник, влачещ своя враг, и надпис „Испер“.

И двете съкровища показват величието на българската държава по времето на хановете Кубрат и Аспарух и разкриват част от бита и обичаите по това време.

Изложбата ще бъде експонирана в ИМ „Искра“ в Казанлък до началото на месец май, както входът за нея е безплатен.