Как да проверим дали сме здравно осигурени?

1
Добави коментар
region.burgas
region.burgas

Здравното осигуряване е част от общественото осигуряване и покрива осигурителнните рискове от заболяване и трудова злополука. Всяка година размерът на здравно осигурителната вноска се определя със Закона за бюджета на НЗОК. Сумата, която се отделя за здравни осигуровки, представлява процент от работната заплата на дадено лице.

За 2014г. процентът, определен за здравни осигуровки, беше 8% от заплатата на работещите лица. Въпросния процент е различен през различните години. Работникът или служителят плаща 3,2% на сто от заплатата си за здравни осигуровки, а работодателят плаща останалите 4,8% на сто за здравни осигуровки на своя служител.
Безработните или така наречени самоосигуряващи се лица, са длъжни по закон сами да заплащат здравните си осигуровки. За 2014г размерът на тези вноски за безработни беше 16.80 лв. на месец.

Най-честият случай, при който хората губят здравно осигурителните си права, е когато пропуснат да заплатят 3 и повече вноски за здравно осигуряване в рамките на 3 години. Тогава, ако те се възползват от медицински услуги, трябва да ги заплащат в пълен размер.

Ако искате да възстановите здравно осигурителните си права, трябва да заплатите здравно осигурителните си вноски за последните 36 месеца.
Има няколко начина, за да проверим здравните си осигуровки. По интернет, използвайки специално направената система на НАП за плащане на данъци и осигуровки.Чрез пощенски запис, примерен образец за попълнен пощенски запис на самоосигуряващо се лице. Или по банков път, вноските за здравни осигуровки се внасят по сметките на териториалните подразделения на НАП.
Има и четвърти вариант и той е като позвъните на телефон 0 700 18 700 и следвате инструкциите на автоматичното меню.
Макар че най-лесният начин безспорно е чрез сайта на НАП, въвеждайки ЕГН-то си, остава въпросът, дали от агенцията не трябва да направят една по-мащабна информационна кампания, тък като, ако за младите интернет е неизменна част от живота, не така стоят нещата при възрастните хора.

Източник: Евроком