Изправeте раменете и преборете болките в гърба – АЛФАМЕДИКА

2
Добави коментар
amedica
amedica

Измъчват Ви главоболие, неспокоен сън и болки в шията и гърба?  Най-вероятно причината за тези болки се крие в обездвижването и начина, по който стоим на работното си място. Често, погълнати в работа или залегнали над уроците, не усещаме, че сме застанали наведени или с  увиснали, приведени напред рамене. Тази неправилна поза може да бъде причина не само за неприятните  болки, но може да доведе до прегърбване и други по-сериозни проблеми (като остеопороза или дископатия). В днешно време децата са най-застрашени от последствията от неправилната стойка в училище, на бюрото вкъщи и пред компютъра.

 

Най-доброто, което можем да направим, за да се спасим от това неразположение и да се погрижим за перфектна осанка на нас и децата ни, е да заемем правилна работна стойка. 

Предлагаме Ви няколко съвета за постигане на тази оптималната позиция:

1. Старайте се да държите раменете и гърба изправени. Ако ви е трудно или усещате, че несъзнателно ги свивате или привеждате горната част на гърба напред, можете да използвате ортопедичен колан за изправяне на гърба и раменете. Той ще ви помогне да поддържате гърба и раменете в правилната позиция.

2. Облегалката на стола трябва да бъде изправена под ъгъл от 90°, а долната част на гърба Ви плътно да прилепва към нея. Ако остава празнина между облегалката на стола и кръста, може да поставите някаква опора (като нагънато яке напр.) или да използвате лумбална възглавница.

3. Седалката на стола не трябва да бъде прекалено мека.

4. Регулирайте височината на стола така, че бедрата ви да стоят успоредно на пода и на едно ниво с коленете.

5. Целите стъпала трябва да са стъпили на пода.

6. Наместете екрана на компютъра така, че горният му ръб да бъде на нивото на очите Ви.

7. Дръжте лактите сгънати под ъгъл  90°  спрямо рамото, трябва да са раздалечени един от друг и да не са облегнати на бюрото.

8. Не се задържайте седнали прекалено дълго време. На всеки 45 минути си правете почивки, разтягайте се или се разходете.

Ако спазвате тези прости правила и особено ако ги комбинирате с повече движение, ще избегнате болката и прегърбването, и ще запазите перфектната си осанка по-дълго време.