Председателят на СДС – Дупница Георги Георгиев: Готови сме да заемем мястото си в управлението на Общината

1
Добави коментар
NEWS13.BG
NEWS13.BG

Излезе ли СДС – Дупница от сатурновата си дупка, господин Георгиев?

-СДС в града ни извървя своя път на развитие, колкото и труден да беше той – в контекста, разбира се, на общите политически катаклизми в страната.

Сега политическата сила, която представлявам, е напълно изчистена откъм раздори, крамоли и дребнави ежби. С оттеглянето на някои от старите лидери сякаш затихнаха доста от безпринципните противоречия, но самите лидери не загубиха нито мястото, нито значението си в партийния живот – върху техния опит и грешки ние градим своя политическа тактика и стил. Имам предвид тактиката, която Дупница добре познава – всички помним барикадите, които предизвикаха не само смяната на едно правителство, но и поемането на една диаметрално различна национална политика, политика на националното спасение. Имам предвид и променените обстоятелства, които последваха и които изискват адекватен стил и поведение. Изобщо смятам, че СДС – Дупница има готовност да заеме достойното си място в управлението на Общината, а на национално ниво, убеден съм, положението е същото.

Добре, но някои от знаковите ви фигури в Дупница май вече са в други партии…

-Да. Това е тяхно право и техен избор и не смятам да коментирам когото и да било по този въпрос. Ние сме Съюз на демократичните сили, а първият принцип на демократите е да зачита правото на избор във всеки момент, независимо от всичко. СДС продължава да го има, това е важното.

Вие сте олицетворение на дясното в българската политика. Харесвате ли дясното управление на Общината?

-Този въпрос не може да получи полярен, еднозначен отговор. Харесването или нехаресването е донякъде субективна, почти сантиментална категория, а ние говорим за политика. Но ако държите на „харесването” – да, харесва ми привличането на големите търговски вериги в града, строителството на широкия център по европейски проекти, както и строителството на спортни съоръжения, но не ми харесва катастрофално проваленото снегопочистване – такова изобщо нямаше, градът затъна в сняг и поледици.

Споменахте спортни съоръжения във връзка с европейски проекти… Имате предвид модернизацията на Спортната зала?

-Да.

Но не бяха ли отпуснати 4.5 милиона лева от държавния бюджет точно за тази цел, и то от правителството на Орешарски, с решаващатата намеса на червения депутат Иван Ибришимов?

-Да, това е факт, ремонтът на Спортната зала беше финансиран от правителството на Орешарски.

Има и още нещо любопитно. Председателят на ПЕС Сергей Станишев се обяви за продължаване на санкциите срещу Русия заради продължаващата намеса в Украйна. Това, струва ми се, е традиционно и неотклонно следваната линия от синята партия. Как ще коментирате този парадокс?

-Разбира се, не бих се наел да коментирам позицията и съображенията на Станишев в качеството му на европейски социалистически лидер. За мен важното е, че независимо  от изявлението му по дадения проблем нашите две партии са диаметрално противопоставени в политическото пространство, т.е. между БСП и СДС би могло да има диалог само дотолкова, доколкото темата засяга гражданските интереси.

Да се върнем в Дупница… Ще излъчите ли свой кандидат за кмет на местните избори? 

-Много е рано за конкретни решения. Кампанията тепърва предстои, ще се реши допълнително – самостоятелно ли ще се явяваме, в коалиция ли… До един месец ще стане ясно.

 

Зор е докато тръгнем, после нямаме спиране!
< Предишна

Какво ни взе и какво ни даде Чарли
Следваща >