Пътуване до Единбург | Блог Touristika.bg

15
Добави коментар
Touristika.bg
Touristika.bg

Единбург не може да бъде пропуснат като дестинация за пътуване от любителите на историята и архитектурата или от всички онези, които просто харесват изисканата и аристократична атмосфера, която неизменно витае в много от градовете на Обединеното кралство. Столицата на Шотландия е един от най-заслужилите примери в това отношение, където и днес класиката и елегантността са естествена част от ежедневието. Градът е родно място на велики умове – писатели, учени, философи, изобретатели, живяли през миналите векове и повлияли изключително много върху човешката история, а днешният Единбург като един истински музей на открито, изглежда, е успял да съхрани техния дух.

Главният вход на университета на Единбург от 1583 г.

Интериорът на катедралата Св.Джайлс

Кралската миля с катедралата Св.Джайлс

Градините на Принсес стрийт, паметникът на У.Скот и хотел „Balmoral“ с часовниковата кула

Залпът в 13 ч. всеки ден от замъка на Единбург

Гледка от замъка на Единбург

Панорамна гледка на града от замъка на Единбург

Сградата на Националната банка на Шотландия

Паркът около двореца Холирууд

Хълмът, наречен „Тронът на Артур“

Университетът на Единбург – отвън

Бар в музея на шотландското уиски

Най-общо повечето места за разглеждане попадат в централната част на Единбург, която включва Стар и Нов град. Старият град (Old Town) е запазил носталгичното си средновековно излъчване – с тесните улички и старите сгради с вече почернял от времето камък покрай Кралската миля, простираща се от Замъка на Единбург до Двореца Холируд. Новият град (New Town), построен през 18-ти век в т.нар. джорджиански стил (по името на кралете Джордж I-IV), е сочен за образец на градска архитектура и строителство в цяла Европа. Принсес стрийт е една от главните улици в Новия град, а на границата между Стария и Новия град във времето се формирал един район, наричан днес The Mound (насип, каквото и буквално представлявал той) и в него са разположени някои от най-важните и красиви сгради като Банката на Шотландия, Кралската академия, Националната галерия. Старият и Новият град са признати като световно културно наследство от ЮНЕСКО, а градът е втори във Великобритания след Лондон по брой туристически посещения.

Ето нашия топ 20 на най-интересните забележителности и атракции в Единбург:

1. Университетът на Единбург (Edinburgh University)– намираща се под замъка на Единбург, сградата е толкова впечатляваща, че приковава вниманието веднага. Университетът съществува от далечната 1583 г. и изглежда като подходящ декор за снимките на „Хари Потър” . Но ако трябва да сме сериозни, този университет е един от най-признатите в света и от историческо значение за развитието на световната наука и литература и изобщо на човешкото познание. Негови възпитаници са не кои да е, а именно Чарлз Дарвин, Дейвид Хюм, Александър Бел, сър Артър Конан Дойл, Уолтър Скот, Робърт Луис Стивънсън…!

2. Замъкът на Единбург (Edinburgh Castle) – дом на шотландските владетели още от Средновековието и безспорен символ на града, а и разположен на най-високото му място, той просто е надвиснал над него и няма как да не бъде забелязан. Историческият комплекс е в топ 10 на културните забележителности на Великобритания, а за Шотландия, разбира се, е абсолютен номер 1. Замъкът е разнообразен и включва доста места за разглеждане, като най-голям интерес предизвикват Кралските съкровища (Honours of Scotland) с короната, скиптъра и меча, Камъкът на съдбата (Stone of destiny), върнат на Шотландия в 1996, изложен в Crown Room, Голямата Зала, музеите на войната и военните униформи и други. Параклисът на кралица Маргарет (St Margaret’s chapel) датира от 1130 г. и е най-старата запазена сграда в Единбург. Всеки ден без неделя в 13 часа се провежда т.нар.One o’clock Gun – възстановка на залпа за ориентир на кралските кораби в заливите на града в миналото. Оръдието от 15-ти век Mons Meg също е един от най-разглежданите експонати.

3. Кралската миля (Royal Mile). Главният път, слизащ от Замъка на Единбург е наричан така и разходката по него е основна част от разглеждането на града. Отвежда до резиденцията на британската кралица Холирууд (Palace of Holyroodhouse), минавайки през много от най-ключовите места и забележителности в Стария град като катедралата Свети Джайлс, църквата и гробището Greyfriers, където са погребани видни личности на Единбург, църквата Канонгейт (Canongate), градския съвет (City Chambers and City Council), съда (Supreme Courts of Scotland), чиято сграда преди е помещавала стария Парламент на Шотландия (Parliament house), Грасмаркет (Grassmarket) …Единбургският международен фестивал (1947 г.) и алтернативният фестивал на сценичните изкуства Фриндж, който е най-големият в света с над 2000 постановки (!) провеждат много от представленията на открито най-вече по Роял Майл. Така че, ако попаднете през август в Единбург, ще имате несравнимо повече варианти за свободното време и то само какви!

4. Катедралата Свети Джайлс (St.Giles, а също известна като High Kirk of Edinburgh) – достолепно стои на Роял майл, бидейки религиозен център на града в продължение на 900 години. Днешната църква, която е посветена на светеца-патрон на града, води началото си от края на 14-ти век след пожар, изпепелил сградата от 12-век, а през 19-ти век претърпява цялостна реставрация.

5. Дворецът Холирууд (Palace of Holyroodhouse) – официалната резиденция в Шотландия на британската кралица. Елизабет II прекарва винаги поне една седмица в началото на лятото. Дворецът е отворен за посещения през останалото време, а най-впечатляващи са Залата за аудиенции, апартаментите на кралица Мери, както и ботаническите видове в градините на двореца.

6. Музеят на писателите (The writers’ museum), който се помещава в къщата на Лейди Стейърс и е посветен на живота на 3 литературни величия, родени в Единбург – Уолтър Скот, Робърт Бърнс и Робърт Луис Стивънсън.

7. Музеят на шотландското уиски (The Scotch whiskey experience) на Роял Майл е просто задължителна атракция за всеки посетител на Единбург. Историята на производството на уиски, дегустацията на напитките от различни региони на Шотландия, магазинът, отрупан с всевъзможни бутилки и тематични сувенири – всичко е направено с мисълта да ви накара да заобичате още повече шотландската традиция.

8. Музеят на детството (The Museum of Childhood) на Роял Майл също е интересен за разглеждане и не отнема почти никакво време, а и е безплатен.

9. Принсес стрийт (Princes street) – днес това е главната търговска улица на Единбург. Кръстена е на двамата синове на крал Джордж III и е ключова част от замисъла на Новия град, а заедно с градините около нея е нещо като граница между Стария и Новия град.

10. Националният музей на Шотландия (National Museum of Scotland). Той всъщност се състои от две сгради – Кралският музей и Националният музей на античността, слети в един музей преди 30 години. Колекциите са невероятно разнообразни и прелюбопитни – като се почне от древни артефакти и се стигне чак до костюмите на Елтън Джон Един от най-интересните експонати е препарираната овца Доли (първият клониран бозайник).Входът за музея е безплатен, така че посещението му няма никаква причина да бъде пропуснато!

11. Сградата на Шотландския парламент (Scottish Parliament)- той е в долната част на Кралската миля, малко преди двореца Холирууд. Насред цялостния стил и излъчване на Стария град, за изненада парламентът е модернистична сграда, открита през 2004 г. Новият Шотландски парламент, основан през 1999г. може би нарочно контрастира и като сграда на историческия парламент (Parliament House), който се намира по-нагоре по Роял Майл и за който вече стана дума.

12. Националната галерия на Шотландия (Scottish National gallery). Музеят на изящните изкуства с колекции от времената на Ренесанса до наши дни се помещава в красива сграда в неокласически стил, разположена в района The Mound. Сред изложените експонати, общо взето, присъстват творби на най-прочутите световни имена, като Сандро Ботичели, Ел Греко, Ван Дайк, Тиеполо, Рафаел, Дега, Моне, Бернини, Канова, и т.н.

13. Паметникът на Уолтър Скот (The Scott Monument) на Принсес стрийт. Висок около 61 м и решен във впечатляващия стил Викторианска готика, това е най-големият паметник, посветен на писател, в целия свят.

14. Хотел Балморал (Balmoral Hotel) на Принсес стрийт. Сградата е емблематична за града, построена във викториански стил, с висока часовникова кула, понеже първоначален повод за появата на хотела е била близостта на гара и идеята е била часът да се вижда от отсядащите гости на път към влака. Всъщност хотелът е преименуван през 80-те години на миналия век, а дотогава е познат като North British hotel (N.B.)

15. Тронът на Артур (Arthur’s Seat). Това е хълмът в парка на Холируд, а името му няма общо с легендарния крал Артур, но изкачването му си заслужава – от върха му се разкриват красиви панорамни гледки към целия град и морето.

16. Кралската яхта “Британия” (Royal yacht Britannia) – една от най-популярните атракции на Единбург. Пропътувала е над 1 млн.морски мили, преди да акостира завинаги на пристанището в Лейт (Leith), северен Единбург. Билетът за атракцията включва запознаване с историята й, както и разглеждане на кралските апартаменти, трапезарията, слънчевата палуба, машинното отделение и всички останали помещения.

17. Кладенецът на вещиците (Witches well) – още в самото начало на Кралската миля, докато се изкачвате към Единбургския замък, малко преди официалния му вход, може да се види желязната плоча в памет на стотици жени, живели през 16-ти век, обвинени във вещерство и изгорени на клади близо до скалите до замъка.

18. Кралската ботаническа градина – открита през 1670 г. Разположена е в Inverleith Row – на около 2 км. от центъра на Единбург. Градината притежава една от най-богатите колекции с живи растения в целия свят, най-голямата колекция на китайски видове извън самия Китай, алпинеуми, стъклени оранжерии с екзотични цветя, колекции от лишеи и т.нар. двор на фосилите (Fossils courtyard)…! Входът за градините е свободен, с изключение на стъклените оранжерии.

19. Шотландска национална портретна галерия (Scottish national portrait gallery) е още един музей на изкуството в Единбург, който притежава несравнимо богати колекции от живопис, графика, скулптура и фотография, чиято цел е била да запечатат портретите на известни и значими шотландци.

20. Абатство Инхолм (Inchcolm abbey) – намира се на едноименно островче в залива Фърт ъф Форт. До абатството се стига с круизно корабче от Единбург, което се движи в месеците между Април и Октомври. Датиращо от 12-ти век, мястото е сред най-запазените монашески постройки в цяла Шотландия.

Пътуването до Единбург би могло да се съчетае с еднодневни турове или обиколки на други интересни места в Шотландия, каквито са езерото Лох Нес (на около 3 часа и половина път на север, 270 км), а прочутият и обвит с тайни Рослински параклис (Rosslyn chapel) е само на 12 км южно от Единбург!

Идеи за такива турове може да потърсите за конкретни дати от Единбург тук
Разгледайте списък със забележителностите и атракциите в Единбург с адрес и работно време
Може да искате да разгледате и всички хотели в Единбург

Гледка от замъка на Единбург

Related