Исторически спор обтегна отношенията между Полша и Русия

3
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Спор за историческото освобождаване на концентрационния лагер в Освиенцим в Южна Полша в края на Втората световна война създаде напрежение между Полша и Русия, съобщават световните медии. 

Полският министър на външните работи Гжегож Схетина заяви в ефира на Полското радио, че концлагерът „Аушвиц-Биркенау“ в Освиенцим е бил освободен от Първи украински фронт и украинци. По думите му именно „украински войници отворили вратите на лагера“. Руският му колега и дипломат номер едно Сергей Лавров реагира остро, като коментира днес пред журналисти в Берлин, че изявлението е кощунствено и цинично спрямо историята, защото концлагерът е освободен от Червената армия, предава агенция ТАСС.

„Изявлението на полския министър… даже не мога да го коментирам. Освиенцим бе освободен от Червената армия – там имаше и руснаци, и украинци, чеченци, грузинци, татари“, подчерта Лавров. По думите му „да опитваш да се заиграваш с някакви националистически чувства в тази ситуация е абсолютно кощунство и цинизъм“.

Междувременно пресслужбата на министерството на финансите на САЩ съобщи, че неговият ръководител Джейкъб Лу ще оглавява американската правителствена делегация в Полша на проявите по повод 70-годишнината от освобождението на „Аушвиц-Биркенау“ идната седмица, допълва БТА. След това Лу ще замине за Киев, където на 28 февруари ще се срещне с високопоставени длъжностни лица от украинското правителство и ще обсъди мерки за допълнителната американска помощ, която вече бе обявена миналата седмица.

Става дума за възможности на Украйна да се предоставят кредитни гаранции в размер на 2 млрд. долара през тази година при определени условия. Тази вечер Лу ще се отправи към Давос.