Соковете от сурови плодове и зеленчуци

14
Добави коментар
dilqna
dilqna

Храните с най-високо хранително и енергийно съдържание са пресните сурови плодове, зеленчуци, билки, морски водорасли, ядки и семена. Жизненоважно е поне 80% от диетата ви да се състои от пресни, зрели, сурови плодове и зеленчуци. Тези храни носят жизнената сила в себе си.

Те са богати на ензими, витамини, минерали (тъканни соли), аминокиселини, антиоксиданти, прости захари, вода, енергия и още много полезни неща. Плодовете и ядките обаче са най-подходящите храни за нас, защото сме създадени да консумираме именно тях. Не забравяйте, че стомашно-чревният тракт на човека е само дванадесет пъти по-дълъг от гръбнака, докато това съотношение при тревопасните животни е поне 30 пъти. Тревопасните животни имат също така няколко стомаха, защото растителните фибри на тревите и зеленчуците се разграждат значително по-трудно от плодовите.

Човешкият стомашно-чревен тракт се справя най-лесно с плодовите фибри, които поддържат чревните стени чисти. Тъй като енергията на плодовете е с по-висок заряд от тази на зеленчуците, те влияят по-положително върху нервната система. Плодовете засилват също и перисталтиката на червата. Зеленчуците, от друга страна, съдържат повече минерали, хлорофил и аминокиселини, жизнено необходими за възстановяване на изтощеното тяло. Може би ви е направило впечатление, че децата изяждат плодовете си много преди зеленчуците.

Днес вероятно няма човек, който да не е чувал за (или дори опитвал) прясно изцеден плодов или зеленчуков сок (фреш). За това можем да благодарим на Норман Уокър, Пол Брег, Хърбърт М. Шелтън, Бърнард Йенсен – някои от пионерите, които препоръчват лечението и поддържането на здравето чрез пиене на сокове (фрешове).

Ако сте изтощени, особено ако имате проблеми с храносмилателния тракт, или сте „клетъчно изгладнели“, или искате да се осигурите повече хранителни вещества, но по-малко растителни фибри, решението за вас са пресните сокове. При тяхното изцеждане целулозата се отделя, а всичко останало достига до нас във вид на течност, доставяйки по този начин концентрирана енергия. Човек може да изяде само един цял морков, но е в състояние да изпие сока от 5-6 моркова. Ползата, която дава подобна възможност, става очевидна при случаи като рак, травми и което и да е друго заболяване или форма на изтощение.

Когато хората са здрави, пиенето на пресни сурови сокове им помагат да стават все по-здрави. Не трябва да забравяме обаче, че целулозата от плодовете и зеленчуците е изключително важна за доброто здраве на червата. Когато рафинираните зърнени храни (тестените изделия), смесени с други готвени храни и месо се превръщат в основната диета в САЩ, случаите на рак на стомашночревния тракт в тази страна от четвърто заеха първо място. В момента той е на второ място, надминат само от рака на белите дробове.

Преди 30 години често ми се налагаше да водя борба с медицинската институция за важността на растителните фибри. Според нейните представители моята програма влошава и дразни състояния като гастрит, ентерит, колит и дивертикулит. Никой не си даваше сметка, че причината за тези възпалителни състояния, включително образуването на джобове в червата, беше именно липсата на целулоза (растителни фибри) в червата. Днес обаче повечето лекари осъзнават значението на плодовите и зеленчуковите растителни фибри. Фибрите на зърнените храни, от друга страна, могат да бъдат твърде груби за стомашночревния тракт. Убедително доказателство за това беше прекалената употреба на трици през 60-те и 70-те години на XX в.

Лично аз предлагам суровоядството да се съчетава с изпиването на поне 2-4 водни чаши зеленчукови или плодови сокове дневно. Най-добре е да приготвяте соковете непосредствено преди да ги пиете. Установил съм обаче, че в нашето трескаво всекидневие хората се отказват от приготвянето на сокове заради необходимостта от чистене и миене. Затова предлагам цялото количество сок за деня да се прави веднъж и да се съхранява в стъклен съд в хладилника, но не повече от 2 дни. (По улиците се появяват и все повече места, където се приготвят плодови и зеленчукови „фрешове“, някои от тях на все по-достъпни цени)

Запомнете, плодовите сокове са превъзходна храна за главния мозък, нервите и жлезите. Освен това прочистват тялото. Зеленчуковите сокове възстановяват строежа на тялото, особено на костната, мускулната и съединителната тъкан.

Тялото ви ще премине през цикли, през които ще копнеете само за плодове и плодови сокове. После ще настъпи момент, когато ще започне да иска зеленчуци и зеленчукови сокове. Вслушвайте се в тези влечения и ги следвайте. Тялото знае какво прави и от какво се нуждае. Един от най-големите ни недостатъци е, че не слушаме. Хората обаче не слушат нито Природата, нито телата си. Смятаме, че ни контролират умът и емоциите. Те обаче са обусловени инструменти, които можем да използваме, за да творим живота си. Традицията, общественият морал и вярвания за това кое е добро и кое – лошо, обучението, през което преминаваме, обуславят нашия ум и емоции. Днес, когато най-големите корпорации и асоциации са се фокусирали върху това парите и властта, ни обучават да живеем токсично и ни продават средствата за това. Освободете се от влиянието и зависимостта и се върнете към Натуралния начин за поддържане на здраве и жизненост.

Приготвянето на сокове е изкуство и донякъде – наука. Четете, учете се и се придържайте към простотата. Радвайте се на начина, по който пресните сокове прочистват и възстановяват тялото. Ще установите, че вече не можете да живеете без тях.

Извор на жизнена енергия.
Предложения за сокове.

Два от най-хубавите сокове, приготвени само от един плод, са гроздовият и ябълковият. Те осигуряват много калций, като същевременно прочистват черния дроб и бъбреците и хранят нервната и ендокринната системи.

Гроздов сок

Изцеждайте гроздето заедно със семките и дръжките. Действие: Унищожава туморите; стимулира лимфата; отстранява свободните радикали, токсините, включително тежки метали и минерали. Укрепва сърцето и кръвоносната система.

Ябълков сок

Действие: Богат на ензими сок, подпомагащ храносмилането; осигурява аминокиселини; елиминира свободните радикали; укрепва тялото.

Комбинирани зеленчукови сокове

Следните комбинации от зеленчукови сокове са истински електроцентрали на енергия за черния дроб, бъбреците и надбъбречните жлези. Също така са богати на електролити, включително калций, магнезий, калий и натрий. Тези напитки съдържат много хлорофил (растителната кръв или зелената кръв), който прочиства кръвоносната и лимфната системи. Хлорофилът е едно от най-добрите природни средства за детоксикация на организма от тежки метали и химикали.

Моркови + цвекло + магданоз
Моркови + цвекло + спанак
Моркови + покълнала люцерна + целина + магданоз
Троскот + покълнала люцерна
Сокът от зеле и зеленчуци от семейство кръстоцветни е много полезен за болните от рак.

Робърт Морс, „Чудото на детоксикацията“ (със съкращения, леки редакции и допълнения)