Нов знак E 24 ще предупреждава от март за камери по пътищата на България

4
Добави коментар
check
check

Нов пътен знак ще указва на шофьорите в България къде има на камери по пътищата в страната. Основната му цел ще бъде да дава своевременно знак на водачите, за да намалят скоростта с която управляват своя автомобил, тъй като навлизат в зона на видеонаблюдение. Освен това, в борбата с високите скорости и големият брой произшествия по пътищата, отново ще бъдат включени и глобите от мобилни камери. Всичко това се планира да се случи през март тази година и е опит да се въведе по-добра дисциплина на шофиране, а от там и повече безопасност по пътищата в страната.

Преди време, магистратите спряха фишовете от подвижните камери, тъй като всеки фиш, който бе издаден от локаторите в патрулките за превишена скорост, оставаше съмнения у шофьорите. След като съдът спря тези глоби, равносметката е доста неприятна – тежките катастрофи в страната и жертвите при тях растат, а наказанията за нарушения на пътя намаляват.

Това е причината, да се предприемат законови промени, чрез които битката за връщането на фишовете от т.нар. мобилни камери да се върне и така да се подобри контрола на пътя.

Важно условие обаче, за да могат пътните полицаи да налагат глоби с помощта на радари, е чрез GPS да се посочи точното място на проверката. За целта, всички тези места предварително ще бъдат обявявани в интернет и отбелязвани със знаци, а освен това ще бъдат информирани и медиите. Основната идея на тази публичност е процедурата да бъде справедлива, водачите да са наясно къде ще бъдат проверявани и по този начин полицията да може да си върши работата качествено. Затова, една от първите крачки за по-голяма прозрачност при тези проверки, е новият знак Е 24.

От месец март, той ще дава яснота на шофьорите за наличието на статичните камери и устройства за засичане на скоростта на пътя. И още нещо – за да бъде валиден съставения електронен фиш, в него ще се указва посоката на движение, а така също началото и финала на засичането на скоростта от пътния патрул.

Любопитна е информацията, че всеки ден в страната се произвеждат до 600 пътни знаци, като първо се изготвя заготовката, а след това се прави допълнителна обработка и се поставя светолотразително фолио. Според специалистите, пътният знак трябва не само да указва, но и да предпазва от инцидент. Затова и крайната цел, която се надяват да постигнат органите със затягането на контрола, е да се намалят произшествията.

Коментирай с Facebook

коментара