„Ресторанти Варна” Ви кани на вечеря с Клеопатра

28
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

„Ресторанти Варна” Ви кани на вечеря с Клеопатра

Клеопатра VII от династията Птолемеи е последната владетелка на Древен Египет, която по легендарен начин комбинира политическата стратегия с личен магнетизъм и луксозен начин на живот. А кои ли са били любимите й кулинарни специалитети? Екипът на „Ресторанти Варна“ разказва повече за Клеопатра и нейната отдаденост на гастрономията.

Кулинарно наследство, завещано от Египет на ресторантите във Варна и по света

 

Преводите на множество папируси, открити в оазиса на Фаюм, най-богатият сред владенията на Клеопатра, разкриват интересни сведения за местната гастрономия в Древността. Египтяните са предшественици на така популярната днес в ресторантите на Варна и по света средиземноморска диета. Те използвали чист зехтин, леки сирена, зеленчуци, бобови растения, зърнени култури, ароматни билки и се наслаждавали предимно на ястия от месо и риба.

Любимите ястия на Клеопатра и древните египтяни

Екипът на онлайн каталог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че историческите източници свидетелстват за честото присъствие на гълъб, пълнен със сезонни зеленчуци, на трапезата на владетелката. Гостите й се радвали още на прекрасна супа от боб, както и на супи от ечемик и лимец, които обикновено изпълнявали роля на всъпителен курс към вечерята.

Специалитети с дивеч се редували с такива с овнешко месо, а прясната риба от река Нил присъствала на най-изтънчените събития. Десертите на древните египтяни също по нищо не отстъпвали на приготвяните днес сладки изкушения в ресторантите на Варна. Особено популярни били тортите от смокини и ядки, покрити с мед. Като допълнение към всичко това, на трапезата задължително присъствали вино и бира – скъпоценно наследство от фараоните.

Екипът на „Ресторанти Варна“ за кулинарните тържества в Древността

На една от най-известните двойки от древността отдаваме заслугата за създаването на една от първите гастрономически асоциации в историята: Клеопатра и Марк Антоний събират всички чревоугодници около себе си и поставят началото на „Кръга на несравнимите“. Екипът на „Ресторанти Варна“ споделя, че членовете организирали ловни експедиции и банкети, дискусии с учени и библиотекари, приключенски експедиции в районите с „лоша репутация“.

Историческото ни пътуване из несравнимия им живот се състои от два основни, запомнящи се епизода.

Първият е свързан с облог между Клеопатра и Антоний относно това, кой от двамата ще стане домакин на най-скъпия банкет. Събитията са увековечени в безброй картини, показващи Антоний на лов за най-редките и екзотични храни, а източници свидетелстват, че Клеопатра изразходила повече от десет милиона sesterces за деликатеси. За да спечели безпрецедентно облога, тя свалила една от перлите, красящи обеците й, разтворила я в оцет и изпила този непознат и изключително скъп коктейл.

Следващият легендарен епизод, пресъздаден от екипа на справочник „Ресторанти Варна“ е свързан с ежедневните ексцесии в кралските кухни на Александрия. Сцената, описана от доктор Филота, разказва за едно от посещенията му в кралството, при което той остава шокиран от гледката в кухнята: осем диви прасета в различни етапи на изпичане. Причината била, че Марк Антоний изисквал перфектно приготвено месо да бъде на разположение във всеки един момент от деня.  

Всяко време има своите кулинарни приказки… Подарете си съвременно гастрономическо приключение в гурме ресторантите на Варна!