Какво не знаем за сушито

1
Добави коментар
miro.kamenov.7
miro.kamenov.7

Навярно и вие сте посещавали китайски ресторант или японска храна. А, какво е мнението ви за неустоимите японски хапки – суши. Около тяхното създаване и съществуване има множество деликатни неща, за които повечето от нас не знаят, въпреки, че така сладко обичат да ги похапват. Ето и малка част от това, на което може да се научите:

Когато наближат празници всички зареждаме хладилника до степен „трудно затваряне на вратата“. Основно там присъстват традиционни ястия, които често се консумират в продължение на дни след важните дни. Те често омръзват, а разнообразието е доказано, че не само може да повиши апетита, но и да изненада всички гости около трапезата. Екзотичното суши е традиционен специалитет на Страната на изгряващото слънце.

Съществуват няколко вида суши, а сред най-популярните са навито на руло с нори листа и суши с пълнеж от зеленчуци и риба, суши маки и ориз. За приготвяне на подобен тип здравословни храни и вкусни хапки са достатъчни само няколко неща. Соев сос, сол и захар, хрян или уасаби, авокадо, краставица, два моркова и ориз с кръгли зърна, малко листа от водорасли и оцет, могат да направят изключителен кулинарен шедьовър.

Начин на приготвяне на суши – сварете ориза и когато охладнее го напръскайте с оцет, добавете щипка сол и щипка захар. Морковите се сваряват и се нарязват на фини пръчици. Добавя се пушена сьомга, авокадо, краставица. С остър нож нарежете руло суши на филийки с дебелина до 3 см. Сервира се в купичка със соев сос, като в него се потапя всяка хапка суши. Може да се сервира и с хрян или уасабито. Второто е традиционно в японското суши.

Какво съдържа японското суши – сушито е ястие богато на протеини, минерали, витамини, въглехидрати. Пропорциите му като хранително вещество са добре балансирани, а това го прави едновременно засищаща, здравословна и много вкусна храна. В случай, че не харесвате сурова сьомга, може да замените тази риба с бяла риба, морски дарове и дори пиле. Добре е и да имате предвид, че консумация на сурова риба не се препоръчва за бременни жени или малки деца.

Кога и как може да се консумира суши – сушито може да се консумира като основно ястия или като предястие. Отнася се към леките храни, нискокалорична и с много богат хранителен състав храна е. Сушито има красив външен вид и е като истинско творение на кулинарията. Суши се яде с пръчици или с пръсти. Суши не се реже с нож, нито се боде с вилица. По време на ядене на суши не се отхапва, а се поставя изцяло в устата. Водораслите нори, които се съдържат в най-горния пласт от сушито се отнасят към семейството на червени водорасли. Е са малки морски растения, които се отглеждат и от хората. Водораслите в сушито са богати на витамин А, два пъти повече от моркова, съдържат протеини повече от телешки стек и са богати на калций и желязо, витамин В3, В12, С. Сушито помага на червените кръвни телца засилва имунитета, намалява холестерола, подобрява дейността на нервната система. Сушито съдържа туарин, който е вид аминокиселина, а тя се грижи за нормалните нива на кръвното налягане.

Освен всичко споменато, сушито е изключителен специалитет признат по целия свят. Добър апетит и на вас!

 

Екатерина Иванова

www.TopShoping.bg