Капитан приземи самолет без гориво с парашут в океана

4
Добави коментар
check
check

Капитан приземи самолет без гориво с парашут в океана

215

27.01.2015

Пилотът на самолет с празен резервоар успя да приводни успешно машината край бреговете на Хавайския архипелаг. Опасната процедура завършила с добър край, благодарение на парашута, който спасил живота на летеца като смекчил удара му във водната повърхност.

Чисто новият Cirrus SR22 изпълнявал полет по дестинацията Трейси, Калифорния – Каулуи, остров Мауи. В един момент се оказало, че керосинът на самолета свършил. Как капитанът спасил живота си се вижда от видеоклип, чиито кадри са заснети от друг самолет – C-130 Hercules, долетял, за да спасява Cirrus SR22.

В записа, който може да видите и вие, се вижда как злополучният летателен апарат пикира с носа надолу. Падането на самолета било смекчено и забавено от голям парашут. Спасителното съоръжение било закачено на корпуса на 5-местния Cirrus SR22. Фюзелажът му бил изграден от композитни материали.

Буквално няколко секунди след разбиването на самолета в морето край Хавай на видеото се вижда капитанът му да се качва на малка спасителна лодка. На кануто той изчакал да пристигне спасителният плавателен съд, на 400 километра от остров Мауи.

Говорител на бреговата охрана на САЩ заяви, че пилотът се е свързал с тях, за да предупреди, че горивото в резервоара ще му стигне за не повече от три часа. Това е и причината спасителни екипи да пристигнат навреме на мястото на инцидента. Те са заснели акцията по приводняване на Cirrus SR22, а по-късно и операцията по спасяването на летеца. Той не е получил никакви наранявания, но машината, която е управлявал, е потънала на дъното на морето и може би никога няма да бъде изтеглена на повърхността.

Принципно моделите Cirrus SR22 могат да прелетят около 1 500 километра само с едно зареждане на резервоара.

Компанията, която е производител на самолетите Cirrus твърди, че системата с интегрирания парашут на корпуса е спасила живота на 103-ма души и то в най-различни кризисни ситуации от началото на 90-те години, когато апаратът е пуснат в серийно производство, до днес.