Дзян Дзъмин наредил насилственото отнемане на органи, разкри бивш китайски служител

1
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Телефонен разговор, тайно записан от разследващ нарушенията на човешките права в Китай, разкри, че бившият лидер на комунистическата партия Дзян Дзъмин лично е дал нареждане за започване на насилствено отнемане на органи от последователи на духовната практика Фалун Гонг.

„По това време той беше известен като председателят Дзян. Имаше инструкции да се започне това нещо… трансплантациите на органи“, казва Бай Шуджун, бивш директор на Отдела за здравеопазване към Генералната логистична служба на Китайската народноосвободителна армия.

Разследващ, представящ се с фалшива самоличност, се свързал с Бай по телефона, за да разбере повече за ролята на Дзян Дзъмин в използването на практикуващи медитативната практика Фалун Гонг като жива банка за органи.

„Чух, че е дал нареждане… да продаваме бъбреци, да правим операции…“, разказва Бай относно Дзян, който по това време освен държавен лидер е и председател на Централната военна комисия, партийно тяло контролиращо армията.

Запитан дали Генералната логистична служба е задържала практикуващи Фалун Гонг с цел използването им като живи донори на органи, Бай отговаря: „Тъй като председателят Дзян беше наредил, всички вършехме много работа против Фалун Гонг.“

„Ние директно контролирахме медицинските университети, свързани с Генералната логистична служба. Постоянно им давахме заповеди, тъй като Дзян обръщаше много внимание на този въпрос.“

Методика на телефонния разговор

Уан Джъюен, говорител на базираната в Ню Йорк Световна организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) отказа да разкрие идентичността на разследващия, разговарял с Бай Шуджун.

Уан също не предостави информация дали обаждането е извършено от Китай или от чужбина. Той обясни, че използваният метод е разработван с години и е осъществен с помощта на вътрешен човек, съпричастен към каузата за прекратяване на геноцида в Китай.

Говорителят сподели обаче, че разследващият се е представил за високопоставен служител на партията, който разследва Дзян Дзъмин.

„Подправената самоличност на разследващия бе на човек, пред когото Бай Шуджун трябва да отговаря, от когото има страх и когото не познава лично.“

Уан разкри, че разследващият проучва внимателно китайски държавни служители, преди да проведе разговор с тях. Той призна, че е имало провали: служители са ставали подозрителни и затваряли телефона. Доста често обаче говорели открито.

При съмнения за автентичността на разговора, Уан предложи да предостави пред международен съд или другa институция пълни данни за обаждането, включително телефонния номер, от който е направено. Но не пожела да разкрие повече подробности, за да може този метод да се ползва отново.

„Ако разговорът е фалшив, тогава Бай Шуджун би трябвало да го опровергае и разкрие измамата. Това може да стане лесно, нали? Защо не го направи?“

Телефонният разговор е проведен по време на антикорупционна кампания, водена от настоящия държавен лидер Си Дзинпин. Мишени в тази кампания са именно служители, свързани с Дзян Дзъмин. В този контекст е разбираемо, че бивш служител би доносничил срещу Дзян.

Юридическа стойност

Според Дейвид Матас, канадски адвокат и съавтор на доклада „Кървава реколта“, който потвърждава отнемането на органи в Китай, разговорът не може да се смята за неопровержимо доказателство, тъй като в задаваните въпроси се включват възможните отговори.

„Информацията е правдоподобна, но разговорът не доказва нищо“, отбелязва Матас.

„Аз самият смятам доказателствата за убийствата на последователи на Фалун Гонг за доста убедителни, а фактът, че Дзян започва преследването срещу Фалун Гонг, е обществено достояние.“

Матас изтъква, че телефонният разговор има по-скоро изобличаващ характер.

„Не бих се учудил Дзян да е издал подобна заповед, имайки предвид личността му… все пак той е известен убиец.“

Фалун Гонг е традиционна система с медитативни упражнения и морално учение, придобила огромна популярност през 90-те години на миналия век в Китай. През юли 1999 г. Дзян Дзъмин нарежда национална кампания за унищожаване на практиката. Основната причина е, че Дзян Дзъмин възприема огромната популярност на Фалун Гонг като заплаха за властта на режима и вижда в кампанията възможност за укрепване на властта си.

Независими разследвания, данни от болници, показания на очевидци, телефонни разговори на разследващи с медицински институции в Китай, кръвни тестове и още много различни видове доказателства потвърждават, че от 2000 г. насам симпатизанти на Фалун Гонг са използвани като недоброволен източник на органи за трансплантация. На тях се държи разцветът на търговията с органи в болници и специализирани центрове за трансплантации в Китай. Много от присажданията на органи се правят на чужденци, а реализираните печалби са в размер на стотици хиляди щатски долари.