Блок от 1962 година, станал енергийно ефективен – Направи си сам – Ремонти строителни и довършителни дейност за дома и офиса

13
Добави коментар
vaklinov
vaklinov

Примерът със сградата в покрайнините на Париж е много интересен предвид предстоящия старт на българската програма за саниране.

Скучният жилищен  блок – Tour Bois le Pretre, е обновен в началото на 90-те години. Frederic Druot Architecture правят план за цялостно прекрояване на фасадата, благодарение на което разширяват апартаментите и внасят много дневна светлина в жилищните пространства. Същевременно увеличават размера на площта за живеене и удвояват енергийната ефективност.

 

 

Сградата е 17-етажна и е замислена за социални жилища. Обновяването на фасадата преди 20 години елиминира голяма част от характера на сградата и намалява по-голямата част от естествената светлина. След тази несполучлива намеса все пак общината решава да не събаря сградата.

 

 

Така Frederic Druot Architecture проектира разширения към всеки апартамент, които могат да бъдат реализирани от сглобяеми компоненти. „Олекотени“ на вид, озарени от слънчева светлина стаи и балкони, поддържани от елегантни стоманени конструкции, са „добавени“ към оригиналните стени. Съществуващата фасада на сградата е заменена от плъзгащи се стъклени врати. Сградата се сдобива с нова площ, равна на около 2/3 от съществуващата преди това. Монтиран е и нов асансьор, а старият вътрешен е премахнат, за да позволи добавяне на повече жизнено пространство.

 

 

 

В сградата с 97 апартамента е преконфигурирано етажното разпределение. Самите апартаменти са минимално променени чрез допълнения, така че на жителите не се е налагало да се преместват временно заради ремонта. Въпреки че жилищната площ на всеки апартамент се е увеличила с около 40 на сто, наемите остават същите, а целият проект струва по-малко от това, което френското правителство първоначално е планирало да похарчи за разрушаването на сградата и изграждането на нова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метаморфозата на жилищния блок е показана в книга, издадена през 2012 година, и представена в изложба през 2013-та.

 

Източник: www.greentech.bg

 

Редактор: Ема Димитрова