Отглеждане на папагали ара (Поведение, среда, у дома)

9
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

26.12.2014

Ара са чудесни компаньони и едни от най-предпочитаните пернати домашни любимци. За това определено допринася красивата им и ярка окраска, но ара са много повече от хубави птици. Те са общителни, радват се на вниманието на собствениците си и лесно се научават да имитират реч и да правят трикове. Ако предоставите подходящи условия на живот на своята птица, ще имате компаньон за цял живот – ара са изключително дълголетни папагали. 

 

Поведение Ара е птица, която има нужда от внимание и общуване със своя собственик. Тези папагали обичат да бъдат в центъра на вниманието и знаят как да го постигнат, ако бъдат пренебрегнати. Въпреки това обаче те са нежни и внимателни създания, способни на ласки и нежност. В естествената си среда ара използват клюна си непрекъснато, затова в плен би следвало да им се осигури тази възможност както при набавянето на храна, така и с играчки, които птицата може да разкъса и разруши без да има опасност да се нарани или да погълне. Самото хранене на птицата може да се превърне в истинско забавление, което да наподобява поведението на ара за търсене на лакомства в естествената й среда. Ара са интелигентни птици, които обожават да общуват със своите собственици. Обучаването на папагала да имитира звуци и гласове е особено приятно, но трябва да се има предвид, че ара имат силен и пронизителен глас, който безпроблемно преминава през стени и би могъл да доведе до спречквания със съседите.

 

Среда на живот Клетката за ара би следвало да е съобразена с размера на птицата, която ще живее в нея. За минимална широчина може да се счита размерът на птицата с разперени криле – ара има нужда да разперва крилете си дори когато е в клетката си. Височината ма клетката на ара трябва да позволява на птицата на стои и на най-ниската си кацалка без да се извиват или пречупват опашните й пера. Ара не само могат да бъдат къпани, но и поддържането на хигиената им е за препоръчване. За времето, което птицата прекарва извън клетката си, бихте могли да й предложите специална кацалка за папагали. Най-подходящото разположение на клетката и кацалката за ара е в стаята, където обитателите на дома прекарват най-голяма част от времето си – не забравяйте, че ара са доста общителни и социални папагали. След привикване, птицата може да бъде къпана под душа между 3 и 5 пъти седмично.

 

Вземане на ара у дома Най-подходящият момент за вземане на птицата у дома е след като сте взели всички мерси за приютяването й и сте закупили всичко необходимо за отглеждането й. В допълнение можем да кажем, че възрастта на ара също е от голямо значение – птицата трябва да е „отбита“ (да се храни самостоятелно), за да може да бъде отделена от родителите си. За различните видове ара възрастта за отбиване е различна и варира от 3,5 до 11 месеца. Пренасянето на ара трябва да става в специален контейнер, подобен на тези за котки и малки кучета. Той ще ви е необходим и при пътуването до ветеринарната клиника както и винаги, когато взимате птицата със себе си извън дома. С това следва и да напомним, че преди да вземете своята птица, би трябвало да се информирате за ветеринарните специалисти в България и близо до вас, които имат познания по ветеринарна орнитология. Повечето ветеринарни лекари имат най-общи познания за анатомията, физиологията и лечението на пернатите, особено що се касае за папагали, затова и откриването на добър специалист е задача, с която би било добре да се заемете преди да доведете своята ара у дома. Преди да доведете ара у дома, имайте предвид, че получавате любимец за цял живот – повечето видове ара живеят между 60 и 80 години!

 

Отглеждане на папагали Ара – Ареал и диета

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за папагали:

„Загуба и скубане на пера при папагалите“

„Как да научим папагала да говори?“

„Да разберем папагала: поведение“