Хотнишки водопад – Кая Бунар

1
Добави коментар
fixstay
fixstay

Хотнишкия водопад, наричан още Кая Бунар, е разположен в покрайнините на село Хотница, на 14 км. от старопрестолния град Велико Търново. Хотнишкият водопад е предпочитана дестинация от любителите на природата и от местните хора, които идват тук,за да релаксират и да се откъснат от ежедневните си проблеми. Хотнишката каскада е идеално място за бягство от жегата през летни дни и за пикник с приятели и близки.

Със сигурност няма да изпитате затруднения да откриете пътя към водопада. Преминава се през самото село, като в центъра е поставена табела, която указва накъде да поемете. До самия водопад се стига с кола и там има паркинг, където да оставите автомобила си.

От водопада започва и живописна екопътека,която тръгва нагоре по дървени стъпала в скалите и отвежда до невиждани красоти и девствени местности.Екопътеката е с дължина само 1.5 км., но се вие по течението на река Бохот и разкрива пред посетителите причудливи скални форми, малки водни каскади и вирчета, дървени мостчета и зелени била.

Хубавото е, че точно пред водопада Кая Бунар има просторна полянка и беседка. Там можете да поседнете и да се полюбувате на прелестта, спокойствието и прохладата на Хотнишкия водопад. Сигурно няма да сте единствените посетители, но местността определено е пленяваща и е добре човек понякога да посещава места като тези.

Водопадът е висок около 30 метра и пред него има образувано бистро и ледено студено язовирче. Къпането във водопада е забранено, но никой не може да ви спре да се възхищавате на това райско кътче.

Не далеч от Хотнишкия водопад се намира и друга доста известна забележителност в района, а именно Еменския каньон и едноименния Еменски водопад.

 

« назад