Новости в дизайна на кухни от изложението в Кьолн

1
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

Новости в дизайна на кухни от изложението в Кьолн

Imm Cologne, първото изложение за годината, посветено на дизайна, е не само мястото, където дизайнери и производители представят новите си продукти и нови идеи.

Видео
Файлове

Franke – LivingKitchen 2015
Автор / Източник: http://livingkitchen-blog.franke.com/

Creative Plano Lift Oven – вградената в кухненския плота фурна на Fulgor Milano.
Автор / Източник: http://www.imm-cologne.com

Panasonic 3-в-1 с височина 45cm, комбинираща функциите на нормална фурна, микровълнова и фурна
Автор / Източник: https://news.panasonic.net

Kухня на Team7
Автор / Източник: http://livingkitchen-blog.franke.

Vooking: перфектната кухня за вегетарианци
Автор / Източник: www.dwell.com

Vooking: перфектната кухня за вегетарианци
Автор / Източник: www.dwell.com

Едновременно с модерния градски стил на новите модели, се забеляза интерес и към провинциалния стил кухни
Автор / Източник: imm cologne visions

Im Comlogne, първото изложение за годината, посветено на дизайна, е не само мястото, където дизайнери и производители представят новите си продукти и нови идеи, но и събитието, където се забелязват зараждащите се тенденции в сферата на производството на мебели и обзавеждане. Тук се вижда как проницателните производители реагират на променящите се модели на работа и живот на потребителите.

От 2011 година успоредно с мебелния панаир в Кьолн върви и LivingKitchen – международното изложение за кухни. Тази година над 215 известни производители и търговци от 22 страни представиха там най-новите си модели и иновации за кухненски мебели и уреди, мивки, кухненски кранове и фитинги, плотове, осветление и аксесоари пред повече от 146 000 посетители.

Какви са заключенията според международните наблюдатели?Тази година кухните са технологично по-добре разработени, както по отношение на кухненските мебели, така и по отношения на електроуредите. Що се отнася до дизайна, отново доминира кухненският остров с бар за хранене и общуване, а елегантността често върви заедно с елементи на индустриалния и country стил. Забелязва се завръщане на дръжките на кухненските шкафове, комбинират се отворени рафтове със затворени пространства. Използват се разнообразни материали, но преобладаващо естествени – много дърво, камък, метал, стъкло, неръждаема стомана, а също така и мед, и бетон.

Кухненските уреди комуникират със смартфони и таблети, индукционното готвене все още е хит, а кранчетата също вече са ‘интелигентни’ и могат да регулират температурата на водата и количеството на използвания препарат.

Сред фурните вниманието привличаше компактната фурна на Panasonic 3-в-1 с височина 45cm, комбинираща функциите на нормална фурна, микровълнова и фурна за готвене на пара. И със затоплящо 15cm високо чекмедже под нея, което може да се използва и за размразяване на храната и да бъде инсталирано под всяка стандартна 60-сантиметрова фурна.

Особено интересна е и вградената в кухненския плот фурна на Fulgor Milano – Creative Plano Lift Oven. Със своята уникална патентована система, фурната е дълбока само 40 см, отваря се чрез повдигане и се контролира с помощта на сензори. Тя може да се използва и за поддържане на храната топла.

За първи път на LivingKitchen беше представен и керамичния плот на JUMA – JUMAceram.

Едновременно с модерния градски стил на представените нови модели, се забеляза засилване на предпочитанията към провинциалния стил кухни – изглежда, че независимо от предимствата, които градският начин на живот предлага, в хората се засилва носталгията по по-спокойния живот и близостта до природата. Дали ще бъде в провансалски стил или ще имитира английска селска къща, общото в тези кухни винаги са естествените материали, романтични декоративни елементи, обемна мивка и много практичност и функционалност.  

Особено силен интерес предизвика представянето на Vooking: перфектната кухня за вегетарианци. И веднага възниква въпросът – необходима ли е различна кухня за вегетарианско готвене? Той стои и в началото на проекта, реализиран от екип, съставен от мебелни дизайнери, готвач и дърводелец.

Отговорът вероятно ще стане ясен още като видите тази кухня – тя има вградено каменно хаванче, иноватовна мивка, която е удобна за по-голямото количество продукти за миене и обработване, и която има специално място за отглеждане на кълнове. Кухнята включва интегрирани кантарче и мелачка за множеството зърнени храни, които са основна съставна част на този стил на хранене. Предвидено е и място за отглеждане на подправки и т.н. 

Прототипът на тази вегетарианска кухня е резултат от сътрудничеството на много партньори – Gaggenau, TEAM 7, Dornbracht, Eisinger Swiss/Franke, Cosentino, Pfeffersack & Soehne, SFK Tischler и др. и вероятно няма скоро да влезе в производство, но е една интересна идея, която вероятно ще зарадва много хора по света, които предпочитат вегетарианството.

Разбира се, това са само една част от интересните новости в областта на кухненския дизайн, показани по време на панаира в Кьолн, но те дават представа за насоките на развитие, които предстои да видим в близките месеци.