Защо да изберем кърпи от бамбук?

11
Добави коментар
oliv4ee
oliv4ee

Антиалергични, терморегулиращи, дишащи и 100% биоразградими, бамбуковите материи са на път да изместят добрия стар памук.

Колкото и странно да звучи, бамбукът е вид трева, и то каква… Той е бързо растящо растение – пораства с цели 60 см. на ден, кухо от вътре и с огромно културно значение в източна и югоизточна Азия, от където и произлиза. Има над 1 000 различни вида бамбук, един от който, Гигантския Бамбук, е официално най-голямата трева в Света. Дървоподобния бамбук има многобройни приложения – от чаршафи и кърпи за дома, до строежа на къщи. Бамбукът е и основна храна на пандите. Какво кара хората по цял свят все повече да избират изделия от бамбук за дома?

Към колекцията спални комплекти от бамбук >>

Добър за хората

Антиалергични свойства. За хората с алергии, бамбукът е отлична алтернатива за спално бельо, кърпи, халати, одеяла или дрехи. Бамбукът съдържа естествен антиалергичен агент, който предпазва от развитието на бактерии. Всъщност, бамбуковите изделия са с най-малко регистрирани оплаквания от алергични реакции от потребителите.

Освен, че е антиалергичен, бамбукът е устойчив и на гъбички и плесен, което прави материите от бамбук идеални за изработката на хавлиени кърпи, халати, чорапи и други изделия, излагани често на влага.

Дишаща материя. Продуктите от бамбук имат и друга уникална способност – те буквално дренират влагата от кожата, така че тя да няма време да натрупа бактериални колонии и да развие обриви. Благодарение на това качество, дрехите и чаршафите от бамбук не залепят за кожата, дори когато човек се поти обилно. Това помага за поддържането на здрава кожа без обриви, зачервявания и други проблеми.

Естествен дезодорант. Благодарение на естествения си дренаж на потта от кожата, материите от бамбук действат и като естествен дезодорант. Те отблъскват неприятните миризми като дренират потта и запазват кожата суха и хладна. В света, в който живеем, където хората използват какви ли не химикали, за да ухаят приятно, използването на бамбукови дрехи, кърпи, одеяла и чаршафи е естествен начин да се предпазим от неприятните миризми.

Терморегулираща. Бамбуковата тъкан е невероятна при поддържането на температурата. Тя държи хладно когато навън е горещо, и топли когато е хладно. Избягването на резки температурни разлики е от първостепенна важност за доброто здраве.

Подобрява циркулацията. Има данни, че текстила изработен от бамбукови нишки подобрява циркулацията на кръвта. Молекулите на бамбука абсорбират енергия от атмосферата и след това я пренасят под формата на енергия към тялото, активирайки клетките и подобрявайки кръвообръщението.

Естетически издържани. Едни от най-забележимите качества на бамбуковите тъкани са естетическия им вид и усещане на допир. Текстурата на бамбуковите материи е по-мека от повечето видове памук. Те също така задържат цвета си за много по-дълго време. На външен вид, бамбуковите материи изглеждат като по-скъпи материи, като коприна, например.

Добър за природата

Икономичен. Бамбуковите нишки са едни от най-икономичните и екологични продукти в света в наши дни. Поради бързи си растеж, бамбукът се нуждае от много малко ресурси, за отглеждането си. За разлика от памука, бамбукът няма нужда от големите количества вода и пестициди, нито пък внимателната грижа, за да бъде отгледан.

Екологичен. Бамбуковите нишки са и една от най-щадящите природата суровини. 100% биоразградими, фибрите използвани за направата на бамбукова материя няма нужда да бъдат пръскани с каквито и да било химически добавки.
Приложения за дома

Приложения за дома

Бамбукът има над 1 000 приложения за домакинството. Поради уникалните си антиалергични, антибактериални, попивателни и дишащи свойства, най-широко приложение, той намира в домашните текстили. От меките и здрави бамбукови нишки се изработват хавлиени кърпи, чаршафи, одеяла, постелки за баня, халати и много други. От бамбукови нишки, също така могат да се намерят и възглавници и матраци.

Хавлиените кърпи и халати от бамбук се отличават с висока степен на попивателност и мекота в сравнение с памука. Благодарение на антибактериалните свойства на бамбуковите фибри, те не задържат плесен и по-трудно развиват бактерии, което е типично при продължително стоене във влажно помещение. Освен това, кърпите от бамбук са до 3 пъти по-здрави, в сравнение с памучните, което бързо възвръща инвестицията в тях.

Чаршафите и одеялата от бамбук са изключително подходящи за хора с алергии към естествени фибри, като вълна, такива с чувствителна кожа и малки деца. Понеже при отглеждането на бамбука не се използват химикали, при допира на кожата с бамбуковите чаршафи по трудно може да се получи раздразнение или обрив. Бамбукът е високо резистентен към растежа на микроорганизми и бактерии. С потта, мъртвата кожа, маслата и всичко друго, което влиза в контакт с чаршафите ни всеки ден, избора на бамбукови чаршафи е логичен.

Освен за меките неща у дома, бамбукът намира и приложение в изработката на подови настилки, музикални инструменти, хартия и детски играчки. Защо да изсичаме дървета за всички тях, като може да използваме бамбук?