Ползите за здравето от чая от ройбос

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Чаят от ройбос не съдържа кофеин и е с ниско съдържание на танини. Можете да се насладите на освежаващата напитка през целия ден, без възможни странични ефекти.

Ползи за здравето на червения ройбос са многобройни, едни от тях са: ефективност при главоболие, безсъние, астма, екзема, костна слабост, хипертония, алергии, както и преждевременно стареене.

Ройбосът не съдържа оксалова киселина и поради това, може да се консумира от хора, които имат камъни в бъбреците. Ройбосът е богат на много минерални като желязо, калций, калий, мед, флуор, манган, цинк, магнезий. Той също така съдържа множество антиоксиданти.

Хипертония – ройбос намалява стреса, нервното напрежение и хипертоничните кризи. Чаят от ройбос действа като бронходилататор и е ефективен при дихателни проблеми, но като цяло намалява високото кръвното налягане, което може да доведе до опасни сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и атеросклероза.

Диабет – аспалатинът е един антиоксидантите, които се намират в ройбоса. Той помага за балансирането на кръвната захар, намаляването на инсулиновата резистентност, подобряването на усвояването на глюкоза от мускулите и стимулирането на секрецията на инсулин от панкреаса. Всички тези ефекти са от огромна полза за хората развиващи диабет тип II. Чрез балансиране на кръвната захар, ройбосът предпазва вече болните от диабет, от развитието на усложнения.

Ройбос за здрави кости – той е богата на калций и манган, които помагат за поддържане на добрата костна структура и здрави зъби. Чрез увеличаването на бионаличността на минерали във вашата система, можете да намалите шансовете от развитие на заболявания като артрит, остеопороза, както и хроничната болка в ставите. Манганът стимулира ензимите, които са необходими за изграждането и възстановяването на костната тъкан.

Ройбосът е ефективен при спазми и болки в корема – чаят е богат на спазмолитични средства, които могат да намалят тежките стомашни спазми и болки в корема. Това се дължи главно на активирането на калиевите йони в тялото без антагонизиране на дейността на калция. По този начин може да се намали присъствието на хиперактивност в стомашно-чревния тракт, предотвратяване на диария и други чревни проблеми.

Алергии – чаят от ройбос се използва като ефективено средство за лечение на алергични състояния като екзема, сенна хрема и алергия, свързана с бронхит. Чаят има противовъзпалителни качества, благодарение на неговото съдържание на фенолни съединения, и това е причината той е ефективен при лечението на астма и локални алергични реакции от различен тип по цялото тяло.

Чаят от ройбос съдържа редки хранителни вещества като кверцетин и биофлавоноиди, които подобряват циркулацията на кръвта и затрудняват образуването на кръвоизливи, пише още zdraviste.com.