Колко витамин C ви е необходим?

17
Добави коментар
keepfit
keepfit

Колко витамин C ви е необходим?

Повечето хора знаят за важността на Витамин C, нo той има много повече свойства от това просто да се бори с обикновената настинка. Той също е важен хранителен елемент, който помага на тялото ви да расте и да се развива правилно. И въпреки тази му важност, един на всеки шестима европейци дори не се доближава до препоръчителната дневна доза. Прочетете и разберете дали приемате достатъчно Витамин С.

 

Недостатъчно Витамин C.

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е едно от най-важните хранителни вещества за тялото ни. Той подпомага здравето и се бори с рака и антиоксидантите, като играе ролята на защитник, предпазващ от увреждане клетките от свободните радикали (неща, като химикали, кислород и мазнини). Витамин C също предпазва кожата и венците от ежедневното износване и разкъсване и също така помага да се предотвратят сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, той е безценен за предотвратяване на ставни заболявания, катаракта и остеопороза.

 

Признаци за недостиг на витамин C.

В най-тежките случаи, недостига на Витамин С може да причини скорбут, заболяване характеризиращо се с кървящи венци и обезцветяване на кожата. Това заболяване е сравнително рядко, докато други симптоми като рани, които зарастват по-бавно, са по-чести. Слаба имунна система и повишена чувствителност към настинки и гръдни инфекции са други признаци, че може да се нуждаете от повече Витамин С.

Въпреки това, преди да започнете да приемате големи количества, имайте предвид, че не е 100% сигурно дали твърде много Витамин C не може да навреди на тялото ни. Въпреки, че изследванията показват, че бъбреците ще отделят излишния Витамин C в урината ни, експертите съветват хората на възраст над 19 години да ограничат техния дневен прием до 2000 милиграма. Прекомерната консимация може да доведе до диария, болки в стомаха или по-високи нива на киселина в урината.

 

Изложени ли сте на риск от недостиг на витамин C?

Въпреки че Витамин С е един от най-лесно абсорбиращите се хранителни вещества от организма, има някои хора, които трябва да следят отблизо неговия дневен прием.

Възрастните европейци: Повечето възрастни не приемат дневната си доза от Витамин С , поради простата причина, че те не ядат достатъчно плодове или зеленчуци.

Пушачите: Пушачите се нуждаят от 30% повече Витамин С от непушачите, защото имат по-високи нива на канцерогени в телата си от цигарите. Същото важи и за всеки, който често е изложен на пасивно пушене(в среда с тютюнев дим).

Алкохолици: Последните проучвания показват, че приемането на големи количества алкохол ще намали способността на тялото да абсорбира Витамин С на половина.

 

Препоръчителна дневна доза на Витамин C.

Препоръчвания хранителен прием на Витамин С варира значително по пол и възраст както следва:

Деца

0-6 месеца: 40 мг на ден

7-12 месеца: 50 мг на ден

1-3 години: 15 мг на ден

4-8 години: 25 мг на ден

Мъже

Мъже (на възраст 9-13): 45 мг на ден

Мъже (на възраст 14-18): 75 мг на ден

Мъжките (на възраст 19 и повече години): 90 мг на ден

Жени

Жени (на възраст 9-13): 45 мг на ден

Жени (на възраст 14-18): 65 мг на ден

Жени (на възраст 19 и повече години): 75 мг

Бременните жени (на възраст 19 и повече години): 85 мг

Кърмещите жени (на възраст 19 и повече години): 120 мг

 

Хранителни източници на Витамин C.

Приемането на повече Витамин С в диетата ни е вкусно и лесно. Ето някои отлични източници на храна:

Папая, 1 плод = 187,87 мг

Чушки, червени, сурови, 1 чаша = 174.8 мг

Броколи, задушени, 1 чаена чаша = 123,40 мг

Брюкселско зеле, варено, 1 чаша = 96,72 мг

Ягоди, 1 чаша = 81,65 мг

Портокали, 1 плод = 69,69 мг

 

Няколко съвете как да консумираме повече Витамин C.

Въпреки, че плодовете и зеленчуците са отличен източник на Витамин С, следните съвети могат да Ви помогнат да оптимизирате вашия прием.

1. Избирайте узрели плодове и зеленчуци. Неузрелите плодове и зеленчуци могат да съдържат по-малко от половината Витамин С от узрелите такива.

2. Яжте ги сурови. Готвените плодове или зеленчуци в продължение на 10 до 20 минути, може да намалят общото си съдържание на Витамин C на половина. Вашият най-добър вариант е да ги консумирате сурови.

3. Да се съхранява при стайна температура. Витамин С е много чувствителен към температурата. Около 25 процента от Витамин С може да се загуби по време на процеса на замразяване-размразяване. A дървена купа в кухнята е оптималното място за съхранение на всяка храна богата на Витамин C.

4. При невъзможност на консумация на плодове и зеленчуци или желание на консумация на повече Витамин С, добър вариянт са качествените хранителни добавки с Витамин С. За оптимални резултати, ги приемайте след хранене.

 

Свързани продукти със статията:

Солгар Витамин C 1000 mg – 90 таблетки.

 

Ако ни харесвате и искате да четете всяка седмица интересни и нови статии, последвайте ни в социалните мрежи.

 

Нека Ви помогнем да поддържате форма с нас 🙂