Няколко впечатляващи с директност мисли на деца

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Те са мънички. Те са „две в едно“ – и ангели, и дяволчета. Беззащитни, но силни. Уж глупави още, а мъдри. Те са по-близо до Бог. Защото още не са имали време да смелят и циментират малките си мозъчета в матрицата на сбърканото ни общество, възпитание и правила. Винаги съм се слисвала на простичките им размисли за живота. Изпращяват ме директно зад врата и ме карат да се усмихна и замисля. Да погледнем заедно няколко от детските размисли:

Кратко есе на дете в 4-ти клас на тема „Мозъкът“. „С мозъка човек мисли, че мисли. Освен това той се ползва за главоболие. Намира се в главата директно зад носа. Когато човек киха, той капе. Мозъкът е много чувствителен орган. Поради тази причина повечето хора го използват изключително рядко.“

Ето и няколко фундаментални въпроси, отправени към деца и техните смайващи отговори:

Какво е душата? Душата е, когато мама ти сложи сладки на масата, а ти оставяш на братчето си. (8 г.) Душата има форма на сърце. (8г.)

Какво е да си „модерен“? Модерен е да видиш нещо хубаво и скъпо, а да нямаш пари. (12 г.)

Как прелетните птици преминават толкова път до южните страни без да се уморят? Лястовичките, когато тръгват за топлите страни, по пътя се настаняват на щъркеловите крила и си почиват. Когато тръгнат на такъв далечен път, птиците си взимат ядене. Преди да отпътуват, стоят месец-два да си починат. (7 г.)

Ние не разбираме животински език. Как обаче се разбират помежду си животните? Котките се събират и си говорят шепнейки, а на нас ни казват само „мяу“. (10 г.) Рибите се разбират помежду си, когато правят мехурчета с уста. (8 г.)

Как хората от телевизията знаят какво ще бъде времето утре? Човекът от телевизията знае, че утре ще вали, защото чете какво е написала майка му. (6 г.)

Ако Земята се върти, защо не падаме от нея? Върти се само Земята, асфалтът не се върти. (6 г.)

Какво е възрастният? Възрастен означава възрастно дете. (10 г.)

Как ще се промени светът ако хората спрат да се женят? Ами със сигурност ще се направят много деца, за които после трябва да се дава обяснения, нали така? Келвин, 8 г.

Как ще се погрижиш брака ти да върви добре? Със сигурност казвай, че жена ти е хубава. Дори тя да прилича на камион. Рики, 10 г. снимка: Ели Маринова