Причините да живеем в социалната мрежа

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Наскоро мина пред полезрението ми картинка с катерица, забучена в монитора на компютъра, под която някой веселяк беше изписал:” И не забравяйте на 31 декември в 23.55 часа да излезете от Фейсбук, за да си помислят всички, че щастливо посрещате Нова година!”. Много се смях. После се замислих, че то не е много смешно. Тъжно е. Защото има много хора, които живеят там. Като че ли Фейсбук е най-популярната социална мрежа у нас. Затова нея визирам. Хубаво е да я има. Превърна се неусетно в едно-времешния мегдан, агорА. Място, където хората се срещат, говорят, споделят. Нооо…с мярка. Има дами, които обожават да изливат кофи, препълнени с подробности за личния им дневен режим, чувства, преживявания, мисли. „Станах. Почесах си лявото ухо. Отварям хладилника и ям лютеница. Мразя Пешо. Изправих си косата с преса. Готвя постни сърми с бял сос.” Кого, за Бога, го интересува всичко това? И кому са нужни всички 612 снимки от рождения ден на детето ви? Или всички 18 селфита, които днес си щракнахте?

Причините за безконтролното споделяне на селфита в Мрежата 1. Крещящата нужда да бъдеш забелязан и харесан. Тя се корени някъде по-дълбоко в пластовете на душата, на съзнанието и подсъзнанието ни. Именно желанието да те „лайкнат” колкото може повече хора, да ти ръкопляскат, да те похвалят е в основата на ширещото се царство на селфитата. Най-бързият начин да нахраниш огладнялото си за аплодисменти его е да постнеш никому-ненужната си и нищо -не-казваща муцуна в социалната мрежа и да зачакаш. Все някой себеподобен приятел ще ти напише колко си фешън, готин, „браво на теб”, „откъде го избара това БМВ отзад”, „Мале, муцка, голям пич си забърсала”. По закона за привличането около нас кръжат най-често нам подобни хора.

2. Не е за пренебрегване фактът, че много тийнейджъри висят по цял ден в Мрежата, самоснимат се и качват селфита на килограм, без да си дават сметка, че „пресоляват манджата” с прекалената ангажираност на аудиторията със себе си. Това е нормално. В крехката си възраст на нестабилна психика и кръстопъти, те търсят подкрепа, потупване по рамото и окуражение. И баба ми щеше да се самопоказва в селфита ако имаше навремето Интернет с Фейсбуци, вместо да ходи на нивата и да полива бостана.

3. Човеците са социални същества. Те обичат да се показват. Някои – себе си. Други – новите играчки, които са си купили. Естествено явление. И старо колкото света.

4. Скуката също е причина да се самопоказваш за щяло и нещяло. Не е рядка гледка пороя от селфита на едни и същи хора в социалните мрежи. Селфи в банята, селфи в коридора на излизане, селфи по коридора до стената с новите обувки, селфи до първата по-лъскава кола на паркинга, селфи – навсякъде – докато се върнеш у дома и заспиш, селфи до припадък.

5.Нерядко опитът да привлечеш вниманието на конкретен човек поражда желанието да се самоснимаш предизвикателно и да метнеш селфито в Нет-а. Нещо като вид флирт. Ами няма лошо. Щом минава номерът.

Хайде този път да пропуснем съветите. Дано сте се усмихнали ако сте познали себе си някъде сред изброените. Забавлявайте се и не „пресолявайте манджата” със себе си.