Денят на великите «The Beatles»

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Днес е денят, когато истинските меломани трябва да си пуснат поне веднъж «Let It Be», «Yesterday», «Yellow Submarine» или която и да е друга творба на най-популярната музикална група на всички времена – легендарната четворка от Ливърпул.

От 2001 г. насам по решение ЮНЕСКО на 16 януари се отбелязва Световния ден на «The Beatles». Датата не е избрана случайно. Точно на 16 януари, но през 1957 г. в Ливърпул е открит клубът «The Cavern», от който започват своя легендарен път към славата никому неизвестните тогава млади музикатни Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън. Малко по-късно към тях се присъединява още един бъдещ „бийтъл” – Ринго Стар.

По-късно, пак на 16 януари 1964 г. се случва още едно ключово събитие в историята на „Бийтълс” – списанието «Cashbox» поставя на първо място в американския хит парад песента «I Want To Hold Your Hand», след което сингълът се разграбва в милионен тираж само за 10 дни.

В този си състав «The Beatles» съществуват 8 години. За това време те официално издават 13 албума, всяка песен от които се превръща в хит. Започват с подражание на класиците на американския рокендрол (голямо влияние върху четворката има творчеството на Елвис Пресли), но постепенно изработват собствен стил.

Групата получава световно признание през 1963 г. след издаването на сингъла «Please Please Me». От този миг по света тръгва лудостта, наречена бийтълмания. Групата оказва огромно влияние на развитието на световната музика. Много известни композитори и изпълнители се учат от тях. Има и друго – бийтълсите първи използват новаторски разработки в областта на звукозаписа и при заснемането на видеоклипове. Днес са на първо място в списъка на най-великите изпълнители на всички времена според списанието «Rolling Stone».