Насладете се на вкусни специалитети със здравословни пълнозърнести храни в ресторантите на Варна!

17
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

Пълнозърнести храни на фокус през 2015 година – от „Ресторанти Варна“

Ако сте си обещали да консумирате повече пълнозърнести храни през 2015 година, гледайте на тях като дългосрочна инвестиция за Вашето здраве. Две скорошни проучвания сочат, че пълнозърнестите храни удължават живота чрез своята висока хранителна стойност. За щастие, разнообразието им е огромно, затова екипът на „Ресторанти Варна“ споделя с Вас няколко популярни и не толкова популярни техни представители.

Кои храни са пълнозърнести? – от „Ресторанти Варна“

За да се класифицират като пълнозърнести, семената като пшеница и ръж например трябва да са запазили 100% от своите хранителни компоненти – фиброзни трици, богати на минерални вещества кълнове, скорбяла. С други думи, ако не са изрично обозначени като „пълнозърнести“, тези изкусително изглеждащи хлябове със седем зърна са само толкова здравословни, колкото вътрешната част на зърното (ендосперм), съдържаща главно скорбяла.

Вкусни и полезни пълнозърнести храни в ресторантите на Варна:

Амарант. Амарантът произхожда от Перу , не съдържа глутен, богат е на протеини, калций и витамин С. Има ядков вкус и може да замести царевицата в някои ястия в ресторантите на Варна, да се добави към сладкиши или да се свари във вода и да се използва в салати, подобни на табуле.

Елда. Елдата има здрава, землиста текстура, известна най-вече с това, че придава хрупкавостта на известните в Япония соба нудълс. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ отбелязва, че този ценен представител на пълнозърнестите култури е изключително богат на магнезий и помага за регулирането на кръвната захар. Комбинира се чудесно с плодове и се използва в разнообразни печива.

Киноа. Киноата е истинска звезда на кулинарната сцена през последните години. Тя „огрява“ разнообразни специалитети в ресторантите на Варна – от зелеви салати, през основни ястия, до нетипични десерти. Екипът на справочник „Ресторанти Варна“ споделя, че киноата е основна храна на жителите в Андите от преди 7000 години. Тя се отличава с високо съдържание на протеини и аминокиселини.

Фаро. Този малко известен по нашите ширини пълнозърнест продукт се консумира най-вече в Италия и се гордее с древно родословие. Принадлежи към семейството на пшеницата, а зърната му са във формата на цели или полу-перли. Фаро изисква киснене цяла нощ и е с богато съдържание на фибри, витамин 3 и прекрасни канелени нотки.  Римските легиони използвали фаро в средиземноморски супи и салати.

Овесени ядки. Изключително популярни за закуска в ресторантите на Варна и по света, овесени ядки се отличават с висока здравословна стойност, но и с разнообразие от сортове. Така наречените ирландски овесени ядки например изискват повече време за приготвяне в сравнение с другите видове, но подлежат на по-лека обработка и са с по-нисък гликемичен индекс.

Насладете се на вкусни специалитети със здравословни пълнозърнести храни в ресторантите на Варна!